ječam

Vreme je za obilazak parcela pod ječmom i pšenicom

Na području nišavskog regiona usevi ozimog ječma se nalaze u fazi rasta stabljike, a pregledom useva registrovani su simptomi prouzrokovača mrežaste, kao i sočivaste pegavosti lista ječma. Stručnjaci iz Poljoprivredno savetodvne i stručne službe Niš proizvođačima preporučuju pregled useva i ukoliko se u fazi prvog kolenca registruje 10% biljaka sa simptomima pegavosti, neophodno je sprovesti hemijske mere zaštite nekim od fungicida.

Vizuelnim pregledom useva registrovano je i prisustvo imaga i jaja žitne pijavice, kao i štete od ishrane odraslih jedinki. U narednim danima očekuje se piljenje larvi, pa se proizvođačima preporučuje pregled useva na prisustvo ove štetočine i ukoliko se registruje u proseku od pola do jedne larve po biljci, preporučuje se primena insekticida.

Što se tiče ozime pšenice retke su parcele sa simptomima bolesti lista pšenice (siva pegavost lista, rđa i pepelnica), tako da je preporuka proizvođačima da obiđu svoje parcele, a mere su iste kao kod ječma. Kada je reč o štetočinama, prisutna su oštećenja od žitne pijavice.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

5 × one =