ječam

Време је за обилазак парцела под јечмом и пшеницом

На подручју нишавског региона усеви озимог јечма се налазе у фази раста стабљике, а прегледом усева регистровани су симптоми проузроковача мрежасте, као и сочивасте пегавости листа јечма. Стручњаци из Пољопривредно саветодвне и стручне службе Ниш произвођачима препоручују преглед усева и уколико се у фази првог коленца региструје 10% биљака са симптомима пегавости, неопходно је спровести хемијске мере заштите неким од фунгицида.

Визуелним прегледом усева регистровано је и присуство имага и јаја житне пијавице, као и штете од исхране одраслих јединки. У наредним данима очекује се пиљење ларви, па се произвођачима препоручује преглед усева на присуство ове штеточине и уколико се региструје у просеку од пола до једне ларве по биљци, препоручује се примена инсектицида.

Што се тиче озиме пшенице ретке су парцеле са симптомима болести листа пшенице (сива пегавост листа, рђа и пепелница), тако да је препорука произвођачима да обиђу своје парцеле, а мере су исте као код јечма. Када је реч о штеточинама, присутна су оштећења од житне пијавице.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

13 − 3 =