temperatura

Visoke temperature povećale broj intervencija Hitne pomoći

Povišene temperature vazduha u poslednjih nekoliko dana povećale su kako broj intervencija ekipa Hitne pomoći, tako i učestalost telefonskih poziva ovoj službi radi saveta.

U aleksinačkoj Hitnoj pomoći, pre svega, se javljaju starije osobe i hronični bolesnici, ali ima i mlađih osoba kojima ne prijaju ovoliko visoke temperature ili pak velike razlike izmeću spoljne temperature i one u klimatizovanim prostorijama.

Dok su dnevne temperature blizu četrdesetog podeoka na Celzijusovoj skali, dežurni u Hitnoj pomoći savetuju građanima da izbegavaju izlaganje suncu i da ne izlaze iz hladovine od 10 do 17 sati, da unose što više tečnosti, a da razlika temperature u klimatizovanim prostorijama i spoljne ne bude veća od pet stepeni. U slučaju veće temperaturne razlike, doktori savetuju da se pre izlaska iz prostorije ili automobila klima ugasi bar na pola sata radi aklimatizacije organizma.

Prema najavama meteorologa, ovako visoke temperature zadržaće se i sutra, a već od noći između utorka i srede nas očekuje naoblačenje sa kišom i osetnijim padom temperature za desetak stepeni. Kako će ova nagla promena uticati na hronične bolesnike i meteoropate ostaje da se vidi.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

15 − 8 =