Gimnazija

Veliko interesovanje za Gimnaziju, i ove godine bez IT odeljenja

Juče je završen i drugi upisni krug, a na teritoriji opštine vrata budućim srednjoškolcima otvorile su Aleksinačka gimnazija, Poljoprivredna škola „Šumatovac” i Tehnička škola „Prota Stevan Dimitrijević”. Pored poznatih smerova, u Tehničkoj školi ove godine otvorena su i dva nova, Elektrotehničar informacionih tehnologija i Tehničar za kompjutersko upravljanje CNC mašinama. U „Šumatovcu” su đaci imali priliku da odaberu jedan od tri ponuđena smera, rukovodilac mehaničar poljoprivredne mehanizacije, poljoprivredni tehničar i smer pekar, gde se nastava odvija po programu dualnog obrazovanja.

Danijela VeljkovicU klupe Aleksinačke gimnazije ove godine sešće 118 novih đaka, a direktorka Danijela Veljković, ističe da je to najveći broj upisanih đaka u poslednjih 15 godina.

‒ Prirodno-matematički smer je upisalo 30 učenika, 60 društveno-jezički smer i 26 učenika bilingvalno, srpsko-rusko odeljenje. To je najveći broj ‘bilingvalaca’ od formiranja ovog odeljenja 2014/15 godine – kaže direktorka Gimnazije. 

Iako se ova ustanova našla na listi srednjih škola u Srbiji koje su dobile priliku da oforme specijalizovano IT odeljenje, ni ove godine prijemni ispit nije položio dovoljan broj đaka. Interesovanje je bilo zadovoljavajuće, kao i prošle godine, kako smo nezvanično saznali bilo je oko 40 zainteresovanih, ali svega njih šestoro uspelo je da položi prijemni ispit.

Direktorka kaže da će oni đaci koji su ispunili uslove za upis u IT odeljenje školovanje nastaviti u Nišu, gde će upotpuniti potreban broj đaka za formiranje dva od mogućih tri odeljenja.

‒ To je trend na nivou čitave zemlje. Mnogi manji gradovi kao i mi, ali i veći gradovi nisu uspeli da oforme ta odeljenja. Tu je kvota svega 20 učenika po odeljenju. Mislim da je razlog formiranje smerova u tehničkim školama koja imaju informacione tehnologije u nazivu i mnogo je lakše upisati taj smer nego položiti prijemni za upis u IT odeljenje sa gimnazijskim programom – smatra direktorka. 

Prema podacima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, nakon prvog upisnog kruga upisalo se 63.758 đaka na teritoriji cele države, dok je njih 86,65 posto raspoređeno prema jednoj od prve tri želje.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

nine − 3 =