Vodenica

Večeras dodela priznanja „Čuvar zavičaja”

Na „Danima Tihomira Đorđevića” večeras će biti dodeljeno priznanje „Čuvar zavičaja”. Ovogodišnji dobitnik je Golub Radovanović, poznat kao „živa enciklopedija” Sokobanje. Golubu će nagrada biti uručena u sklopu tematske večeri „Hleb je sunce sofre naše” koja će se održati od 18 sati u Galeriji 1 Doma kulture. Posetioci će videti izložbu obrednih hlebova i čuti predavanje o vodenicama.

Golub Radovanović je kao neko ko brine o očuvanju tradicije apsolutno zaslužio priznanje koje dodeljuje aleksinački Centar za kulturu, kaže direktorka ustanove Maja Radoman Cvetićanin.

‒ Čovek koji je, ja mislim, jedini u Srbiji, u jednom turističkom mestu, u samom centru, doprineo da se sačuva jedan kompleks i stavi pod zaštitu države i sačuva. Vodenica o kojoj Golub vodi računa godinama je posebno blago, ne samo Sokobanje, već i Udruženja vodeničara. Osim toga Golub je godinama sakupljao na terenu i običaje i priče, pravio različite izložbe i celokupnim svojim delom je zaista uradio ono što ova sintagma ‘Čuvar zavičaja’ znači. Priznanje jeste simbolično, ali je važno da postoji i da ljudi takvog senzibiliteta, znaju da to što rade nije uzaludno – kaže Radoman Cvetićanin. 

„Dani Tihomira Đorđevića” završavaju se sutra svečanom akademijom u Domu kulture od 12 sati na kojoj će biti uručena nagrada „Tihomir Đorđević”, akademiku Nadi Milošević Đorđević iz Beograda.

‒ Posle dodele nagrade sledi program, u organizaciji Centra za kulturu i umetnost, koji će izvesti Osnovna muzička škola ‘Vladimir Đorđević’, gimnazijalci i glumci amateri iz Aleksinca i verujemo da će tema koju su izabrali biti dočarana na pravi način i predstaviti jednu porodicu koja je Aleksinac na mnogo načina zadužila – ističe direktorka. 

Manifestacija „Dani Tihomira Đorđevića”, koja se održava drugi put, naišla je na dobar prijem kod stručne javnosti širom Srbije, što potvrđuje podrška niškog Ogranka Srpske akademije nauka i umetnosti i Narodne biblioteke Srbije.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

5 × 5 =