Vatromet

Vatromet opasan za zdravlje, ali i za džep

U susret predstojećim praznicima na građane se posebno apeluje da obrate pažnju na kojim mestima kupuju pirotehnička sredstva, odnosno da to ne čine na mestima koja za to nisu predviđena kao što su pijace i ulične tezge.

Iz policije podsećaju da je Zakonom o prometu eksplozivnih materija izričito zabranjena upotreba pirotehnike u zatvorenom prostoru i na javnim mestima gde se okuplja veći broj osoba, kao i prodaja pirotehničkih sredstava maloletnicima.

Takođe,treba znati da izvođenje vatrometa mogu vršiti samo za to ovlašćena pravna lica na odobrenoj lokaciji, uz rešenje koje je izdalo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

U policijskom saopštenju se upozorava i na posledice ukoliko se pojedinci i grupe ne pridržavaju preporuka i obaveza proizašlih iz zakona. Usled nepravilne upotrebe pirotehnike može doći do teških povreda sa trajnim posledicama po zdravlje, nastanka požara i eksplozija, kao i uznemiravanja građana i narušavanja javnog reda i mira.

Iz Policijske uprave Niš napominju da će fizička i pravna lica koja neovlašćeno prodaju pirotehnička sredstva biti sankcionisana u skladu sa zakonom, kao i da će im pirotehnička sredstva biti oduzeta, kao i da je ovih dana kontrola pojačana.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

sixteen + twelve =