Vašardžije iskoristile Petkovicu za jesenju šetnju

Vašari u Aleksincu, a i u drugim krajevima Srbije, još uvek su aktuelni i verovatno da će oni još dugo da budu deo naše tradicije i folklorne zabave. Da su ovakvi skupovi u neku ruku i društvene pojave značajne za čoveka potvrdio je i jučerašnji vašar u ulici pored Moravice gde slila reka ljudi željih da prošetaju između vašarskih tezgi. Koliko je bilo naroda, pokazuje i podatak da u jednom delu prostora da bi se prošlo desetak metara trebalo je skoro isto toliko minuta.

A na vašaru, ne znate gde da bacite pogled. Šarene tezge sa svakojakom robom i napisima o popustu na svakom koraku. To je atrakcija za one koji ne mogu još uvek da se odviknu od pazara na vašaru i od uverenja da je vašarska roba jeftinija. Oni koji su pak iskoristili vašar i lepo vreme da prošetaju, imali su prilike da se sretnu sa znanim i neznanim i da izmene po koju reč. To samo dokazuje i da pored savremenih komunikacionih sredstava, živa reč je nešto preko potrebno savremenom čoveku. A prelepo je bilo gledati i mlade i starije koji su obučeni u skladu sa modnim trendovima opušteno šetali vašarom izazivajući pažnju prisutnih. U masi šetača bilo je dosta i beba, što je ovom društvenom događaju dalo dodatnu lepotu.

A gužva, odnosno „borbaˮ za mesto više, bila je i među prodavcima. Već ranije svih 270 mesta je bilo rasprodato, pa nije ništa neobično što su pojedine tezge bile i na trotoaru u susednoj, jednosmernoj ulici gde se odvijao saobraćaj. Dobri poznavaoci prilika kažu da je više razloga koji su doprineli ovolikoj poseti vašaru. Lepo vreme, neradan dan i činjenica da je ovo poslednji ovogodišnji vašar u Aleksincu su najvažniji razlozi da se mnogi naši sugrađani upute put ulice pored Taša.

Doduše, primetna je blaga evolucija vašara, jer nije bilo muzike i kola, kao i raznih vašarskih atrakcija koje su nekada privlačile pažnju – zid smrti, ringišpili i sličnih atrakcija.

Pravoslavni vernici su juče slavili jednu od najbitnijih svetica srpskog porekla Svetu Petku, koja je u Bugarskoj i Grčkoj poznata kao Paraskeva. Ova slavna i kod Srba veoma poštovana svetiteljka je zaštitnica žena, koja je pomagala bolesne i siromašne.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

3 × three =