Za Sofiju Nakic

Vapaj roditelja za pomoć Sofiji Nakić: Ostali ste nam samo vi

Vapaj roditelja 16-godišnje Sofije Nakić iz Žitkovca koja se leči od „dečjeg raka” za sada još nije izazvao pažnju državnih institucija. Dvogodišnje lečenje devojčice na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije, po mišljenju roditelja, više ne daje rezultata, pa traže načine da svoje dete odvedu na lečenje u inostranstvo, tačnije u Tursku. U pismu zabrinutog oca Bojana Nakića navodi se da lekari na Institutu izbegavaju da Sofiju prime na pregled.

‒ Po njihovim rečima više ne smeju da je leče, a ne daju nam uput za dalje lečenje na nekom drugom mestu. Postoje ustanove svuda po svetu koje leče Sofijinu bolest, ali nikako da nas pošalju tamo – kaže otac devojčice. 

Za Sofiju Nakic Zabrinuti roditelj kao prepreku u ostvarivanju svojih prava vidi i nespremnost lekara da daju uput na osnovu kojeg bi se obezbedio novac iz državnih fondova.

‒ Taj papir bi nam obezbedio subvencije iz državnog budžeta. Ako ne punu cenu lečenja onda bar 60% od iznosa. Da odemo samoinicijativno je nemoguće jer nemamo dovoljno para – kaže Nakić. 

Stanje devojčice koja boluje od sarkoma vezivnog tkiva na nepcu i u usnoj šupljini je toliko teško da, po rečima roditelja, više ne može da čeka ni reakciju lekara, niti odgovor države.

‒ Ona ne može da jede, ne može da kaže da je gladna. Mesecima ne može da zatvori usta, drži ih na silu zatvorena. Mesecima se muči da kaže šta je muči, mesecima čvrst zalogaj hrane nije pojela. Ona nema kašiku, viljušku, nož… Njen pribor za jelo je špric – piše u pismu roditelja. 

‒ Tražio sam pomoć lekara nje nema, tražio pomoć države odgovor ne stiže, ostali ste mi samo vi – poručio je Nakić građanima putem društvene mreže. 

U međuvremenu smo i mi pokušali da dobijemo odgovor nadležnih u Institutu za onkologiju zbog čega devojčici ne daju uput koji bi omogućio lečenje u inostranstvu. Za sada smo samo uspeli da dobijemo obećanje pomoćnika direktora prof. dr Marine Nikitović da će odgovor dostaviti u najkraćem roku. Pitali smo i Ministarstvo zdravlja o ovom slučaju, gde smo takođe dobili odgovor da su naše pitanje prosledili Institutu i da čekaju povratne informacije.

Dok se čeka odgovor države humani pojedinci i organizacije pokušavaju da pomognu porodici i prikupe novac za lečenje. Dobijen je i broj 330 u Fondaciji Aleksandra Šapića koji treba poslati na broj 3030. Postoji i žiro račun za donacije, a i naši sugrađani humanitarnim akcijama nastoje da pomognu.

Za Sofiju Nakic

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

fourteen + twenty =