Za Sofiju Nakic

Вапај родитеља за помоћ Софији Накић: Остали сте нам само ви

Вапај родитеља 16-годишње Софије Накић из Житковца која се лечи од „дечјег рака” за сада још није изазвао пажњу државних институција. Двогодишње лечење девојчице на Институту за онкологију и радиологију Србије, по мишљењу родитеља, више не даје резултата, па траже начине да своје дете одведу на лечење у иностранство, тачније у Турску. У писму забринутог оца Бојана Накића наводи се да лекари на Институту избегавају да Софију приме на преглед.

‒ По њиховим речима више не смеју да је лече, а не дају нам упут за даље лечење на неком другом месту. Постоје установе свуда по свету које лече Софијину болест, али никако да нас пошаљу тамо – каже отац девојчице. 

Za Sofiju Nakic Забринути родитељ као препреку у остваривању својих права види и неспремност лекара да дају упут на основу којег би се обезбедио новац из државних фондова.

‒ Тај папир би нам обезбедио субвенције из државног буџета. Ако не пуну цену лечења онда бар 60% од износа. Да одемо самоиницијативно је немогуће јер немамо довољно пара – каже Накић. 

Стање девојчице која болује од саркома везивног ткива на непцу и у усној шупљини је толико тешко да, по речима родитеља, више не може да чека ни реакцију лекара, нити одговор државе.

‒ Она не може да једе, не може да каже да је гладна. Месецима не може да затвори уста, држи их на силу затворена. Месецима се мучи да каже шта је мучи, месецима чврст залогај хране није појела. Она нема кашику, виљушку, нож… Њен прибор за јело је шприц – пише у писму родитеља. 

‒ Тражио сам помоћ лекара ње нема, тражио помоћ државе одговор не стиже, остали сте ми само ви – поручио је Накић грађанима путем друштвене мреже. 

У међувремену смо и ми покушали да добијемо одговор надлежних у Институту за онкологију због чега девојчици не дају упут који би омогућио лечење у иностранству. За сада смо само успели да добијемо обећање помоћника директора проф. др Марине Никитовић да ће одговор доставити у најкраћем року. Питали смо и Министарство здравља о овом случају, где смо такође добили одговор да су наше питање проследили Институту и да чекају повратне информације.

Док се чека одговор државе хумани појединци и организације покушавају да помогну породици и прикупе новац за лечење. Добијен је и број 330 у Фондацији Александра Шапића који треба послати на број 3030. Постоји и жиро рачун за донације, а и наши суграђани хуманитарним акцијама настоје да помогну.

Za Sofiju Nakic

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

15 + 19 =