EU PRO

Европске паре и за алексиначке предузетнике

Алексиначки предузетници, поред становника још 98 општина и градова у Србији, имају прилику да се пријаве за бесплатна средства намењена набавки опреме и увођењу услуга, која додељује Европска унија, преко развојног програма ЕУ ПРО. За помоћ малом бизнису, у овом јавном позиву, другом по реду, опредељено је 2,5 милиона евра. Сва документа и апликациони формулар треба да буду искључиво на српском језику.

У ЕУ ПРО-у поручују да ће конкурс бити отворен до 10. новембра ове године и да је намењен микро и малим предузећима која се баве производњом, а регистрована су у периоду од 2014. до 2018. године.

‒ Појединачни износ бесповратних средстава може бити од 10.000 до 30.000 евра, док брзо растућа и извозно оријентисана предузећа и предузетници могу да конкуришу и за износе до 70.000 евра – поручују у ЕУ ПРО-у и додају да корисници средстава треба да обезбеде финансијско учешће у пројекту у висини од 20%, односно 30% ако аплицирају за средства већа од 30.000 евра. 

Како је наведено, предузећа морају да буду већински у домаћем приватном власништву, да имају остварену пословну добит на крају 2018. године, као и измирене обавезе по основу уплате пореза и доприноса.

Циљ овог конкурса је, како наводе, да се унапреди производња и тржишни потенцијал привредних субјеката и допринесе повећању запослености.

‒ Европска унија преко ЕУ ПРО програма у сарадњи са Владом Републике Србије овим средствима помаже предузетнике, микро и мала предузећа да набаве или уведу нове производне технологије како би увећали продуктивност, унапредили квалитет постојећих или развили нове производе те тако били конкурентнији на тржишту и отворили нова радна места – рекла је Оливера Костић, менаџерка програма ЕУ ПРО. 

У ЕУ ПРО-у додају и да се предузетници и предузетнице посебно охрабрују да осмисле и спроведу друштвено одговорне активности које ће допринети њиховим локалним заједницама.

Више информација, као и формулари за пријаву, могу се наћи на званичном сајту ЕУ ПРО-а.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

19 − 16 =