Zavičaj

Uspešna godina Udruženja „Zavičaj”

Prva godina postojanja i rada Udruženja stvaralaca u kulturi „Zavičaj” u Žitkovcu obeležena je u subotu 2. marta. Na godišnjoj skupštini istaknuto je da je u prvoj godini rada i pored skromnih sredstava udruženje organizovalo nekoliko zanimljivih kulturnih dešavanja u Žitkovcu. U saradnji sa Crkvenom opštinom Žitkovac u hramu Svetog Arhangela Gavrila predstavljena je knjiga „Vronski u Srbiji” Budimira Potočana i organizovana izložba ikona, slika i predmeta primenjene umetnosti, kao i duhovno poetsko veče povodom Svetog Arhangela Gavrila crkvene slave.

Povodom 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, članovi udruženja su organizovali prigodno pesničko veče pod nazivom „Poetskom rečju – Stop nasilju nad ženama”, a u istom mesecu udruženje je bilo i suorganizator izložbe fotografija „Srbija u Prvom svetskom ratu” autora Živomira Tasića.

Iako je za ovu godinu planiran još sadržajniji program, od nekih aktivnosti će se odustati jer će pesnici, slikari i muzičari okupljeni u udruženju i tokom 2019. na raspolaganju imati samo novac prikupljen od članarina. Ono što će, kako se čulo ovom prilikom, sigurno biti realizovano je Veče humora i satire u znak sećanja na sugrađanina Pavla Tončića koji je pisao aforizme i satirične pesme.

Zavičaj

Svečana godišnja skupština udruženja bila je prilika da se istaknu i uspesi pojedinih članova. Pesnik Miroslav Boltres iz Smederava, inače član „Zavičaja”, dobio je zvanje višeg stručnog saradnika Udruženja Srpske kraljevske akademije naučnika i umetnika SKANU, a Žaklina Mančić je kolekciji nagrada pridodala i drugu nagradu na konkursu za najbolje pesme posvećene Svetoj Anastasiji, majci Svetog Save. Velika srebrna plaketa biće joj uručena 16. marta u Parohijskom domu novog Hrama Svetog Save na Vračaru.

U proteklom periodu uspostavljena je saradnja sa Centrom za kulturu i umetnost i bibliotekom „Vuk Karadžić” iz Aleksinca, a ovom prilikom potpisan je protokol o saradnji „Zavičaja” i Umetničkog kluba „Raskovnik” iz Smedereva.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

4 × 1 =