Zavičaj

Успешна година Удружења „Завичај”

Прва година постојања и рада Удружења стваралаца у култури „Завичај” у Житковцу обележена је у суботу 2. марта. На годишњој скупштини истакнуто је да је у првој години рада и поред скромних средстава удружење организовало неколико занимљивих културних дешавања у Житковцу. У сарадњи са Црквеном општином Житковац у храму Светог Архангела Гаврила представљена је књига „Вронски у Србији” Будимира Поточана и организована изложба икона, слика и предмета примењене уметности, као и духовно поетско вече поводом Светог Архангела Гаврила црквене славе.

Поводом 25. новембра, Међународног дана борбе против насиља над женама, чланови удружења су организовали пригодно песничко вече под називом „Поетском речју – Стоп насиљу над женама”, а у истом месецу удружење је било и суорганизатор изложбе фотографија „Србија у Првом светском рату” аутора Живомира Тасића.

Иако је за ову годину планиран још садржајнији програм, од неких активности ће се одустати јер ће песници, сликари и музичари окупљени у удружењу и током 2019. на располагању имати само новац прикупљен од чланарина. Оно што ће, како се чуло овом приликом, сигурно бити реализовано је Вече хумора и сатире у знак сећања на суграђанина Павла Тончића који је писао афоризме и сатиричне песме.

Zavičaj

Свечана годишња скупштина удружења била је прилика да се истакну и успеси појединих чланова. Песник Мирослав Болтрес из Смедерава, иначе члан „Завичаја”, добио је звање вишег стручног сарадника Удружења Српске краљевске академије научника и уметника СКАНУ, а Жаклина Манчић је колекцији награда придодала и другу награду на конкурсу за најбоље песме посвећене Светој Анастасији, мајци Светог Саве. Велика сребрна плакета биће јој уручена 16. марта у Парохијском дому новог Храма Светог Саве на Врачару.

У протеклом периоду успостављена је сарадња са Центром за културу и уметност и библиотеком „Вук Караџић” из Алексинца, а овом приликом потписан је протокол о сарадњи „Завичаја” и Уметничког клуба „Расковник” из Смедерева.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sixteen + twelve =