Kukuruz

Useve kukuruza ugrožavaju zemljišne štetočine

Na teritoriji Nišavskog okruga ovih dana primećena je šteta u usevima kukuruza od zemljišnih štetočina. To su larve žičara i podgrizajuće sovice i u ovom momentu štete su načinjene, tako da više ništa ne može da se učini, kažu stručnjaci iz Poljoprivredno savetodavne i stručne službe Niš.

Kukuruz

‒ Našim proizvođačima savetujemo da pre setve primene insekticide i da pri kupovini semena kukuruza biraju seme zaprašeno i insekticidima, kako bi obezbedili zaštitu. Larve žičara u jesen migriraju u dublje slojeve zemljišta, sa povećanjem temperature oni se u proleće vraćaju u tom nekom setvenom sloju i onda prave štete hraneći se korenom tih mladih biljčica i desetkuju naše useve, odnosno utiču na prinos. Preporuka proizvođačima za sledeću vegetacionu sezonu, što se tiče kukuruza, je da utvrde brojnost žičara kopanjem zemljišnih jama. Ako je površina ugrožena, a to se pogotovo dešava recimo gde je prethodne godine bila lucerka, ako utvrde čak i jednu larvu treba da koriste seme kukuruza koje je tretirano insekticidima pri doradi ‒ kaže Gordana Cvetković, savetodavac u Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi Niš.

Ono što stručnjaci savetuju, na parcelama koje su ove godine štetočine desetkovale, jeste da se preseju. Naravno, pre ponovne setve potrebna je upotreba granulisanih insekticida.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

three + twelve =