Kukuruz

Усеве кукуруза угрожавају земљишне штеточине

На територији Нишавског округа ових дана примећена је штета у усевима кукуруза од земљишних штеточина. То су ларве жичара и подгризајуће совице и у овом моменту штете су начињене, тако да више ништа не може да се учини, кажу стручњаци из Пољопривредно саветодавне и стручне службе Ниш.

Kukuruz

‒ Нашим произвођачима саветујемо да пре сетве примене инсектициде и да при куповини семена кукуруза бирају семе запрашено и инсектицидима, како би обезбедили заштиту. Ларве жичара у јесен мигрирају у дубље слојеве земљишта, са повећањем температуре они се у пролеће враћају у том неком сетвеном слоју и онда праве штете хранећи се кореном тих младих биљчица и десеткују наше усеве, односно утичу на принос. Препорука произвођачима за следећу вегетациону сезону, што се тиче кукуруза, је да утврде бројност жичара копањем земљишних јама. Ако је површина угрожена, а то се поготово дешава рецимо где је претходне године била луцерка, ако утврде чак и једну ларву треба да користе семе кукуруза које је третирано инсектицидима при доради ‒ каже Гордана Цветковић, саветодавац у Пољопривредно саветодавној и стручној служби Ниш.

Оно што стручњаци саветују, на парцелама које су ове године штеточине десетковале, јесте да се пресеју. Наравно, пре поновне сетве потребна је употреба гранулисаних инсектицида.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

16 − 3 =