Aleksinac-opstina

U toku je konkurs za dodelu sredstava udruženjima građana

Opština Aleksinac je neposredno pred Novu godinu raspisala javni konkurs za dodelu sredstava iz budžeta udruženjima za realizovanje svojih programa od javnog interesa u oblasti kulture, socio-humanih aktivnosti, zaštiti životne sredine, lovačkih i ostalih udruženja, kao i za pripadnike nacionalnih manjina. Konkurs je u toku i trajaće do 18. januara. Obrazac prijave na konkurs nalazi se na zvaničnom sajtu Opštine Aleksinac.

Dragan Jovanović

‒ Konkursi su u skladu sa novom uredbom koju je Vlada Republike Srbije usvojila u aprilu 2018. i mi smo u skladu sa njom doneli novi pravilnik u kome su jasno precizirani kriterijumi i način na koji se raspodeljuju sredstva i bodovne liste. Sva udruženja građana imaće na uvid ko je ispunio uslove, a ko ne, uz obrazloženje i mislim da će to mnogo izbistriti i samu scenu. Novina je u tome što komisija ovog puta ne mora raspodeliti sva sredstva već samo udruženjima koja ispunjavaju uslove iz konkursa – objašnjava Dragan Jovanović, načelnik Odeljenja za opštu upravu i društvene delatnosti, i dodaje da postoji mogućnost da se u toku godine raspiše novi konkurs na kome bi bila podeljena eventualno zaostala sredstva.

Iz budžeta Opštine Aleksinac za udruženja građana (bez udruženja koja se bave sportom) u 2019. godini biće izdvojeno 11,9 miliona dinara. Za one iz oblasti kulture 5,8 miliona, od čega KUD-ovima 2,5 miliona, a crkvama i verskim zajednicama 700 hiljada dinara. Za udruženja nacionalnih manjina opredeljeno je 500 hiljada, a po 2,8 miliona dobiće društva iz grupe socio-humanih oblasti i ona koja spadaju u ostala udruženja (oblast ekologije, lovci…).

I dalje je jedan od osnovih uslova da udruženje u kontinuitetu mora postojati najmanje godinu dana da bi imalo pravo da se prijavi na opštinski konkurs.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

twenty + five =