Predškolsko u Tešici

U Tešici: Celodnevni kutak za decu

Otvaranje celodnevne predškolske grupe za decu, starosti od tri do pet i po godina, značajan je događaj za život Tešice. Ovo moravsko naselje je prva seoska sredina u opštini Aleksinac gde roditelji svoju decu mogu da ostave na čuvanje od šest ujutru do 17 sati popodne. Posebno su bili zadovoljni ili bolje rečeno presrećni roditelji koji su svoje naslednike i naslednice doveli na sprat zgrade u centru sela, u kojoj određeni prostor, s druge strane i sa posebnim ulazom, na prizemlju koristi zdravstvena ambulanta.

Za Dragoljuba Stankovića, koji je u pratnji svoje supruge doveo kćerku, mogućnost da njegova mezimica veći deo provede u ovom obdaništu predstavlja kraj njihovim mukama, buđenje devojčice pre šest sati i odlazak u Žitkovac.

̶ Moći ćemo mnogo bolje da funkcionišemo sa decom u tom prostoru između posla i obaveza prema detetu. Morali smo da putujemo nekih devet kilometara svakog dana po četiri puta. Kada radim onda moram da zovem komšiju, brata da je dovede, odvede i tako dalje – kaže Dragoljub uz ocenu da je ambijent u prostorijama prelep i prilagođen deci, onako kako on treba i da izgleda. 

Predškolsko u Tešici

U dobrom raspoloženju je i meštanin Dobrivoje Bogdanović, koji je pre šest godina, kao tadašnji predsednik mesne zajednice, započeo akciju obezbeđivanje prostora za rad grupe.

̶ Ovu priču smo počeli pre nekih šest godina sasvim slučajno sa direktorkom ‘Laneta’, Violetom. I kasnije se to obistinilo našim zajedničkim radom, uz pomoć lokalne samouprave. Stvarno sam prezadovoljan i samo neka nam se deca rađaju, biće i proširenja ako Bog da – poručio je Bogdanović. 

Da je današnji početak rada grupe kruna višegodišnjeg rada potvrdila je i direktorka Predškolske ustanove „Lane” Violeta Popović.

̶ Imamo grupe celodnevnog boravka u Aleksincu, Žitkovcu i na Rudniku. Ali prva grupa celodnevnog boravka koja je otvorena negde na seoskom području jeste ova. Drago mi je da je tako i nadam se da će biti još ovakvih grupa na teritoriji naše opštine. To je dobar podatak, jer čim otvaramo grupe znači da imamo i dece ̶ kaže direktorka koja je i ovom prilikom istakla veliki doprinos lokalne samouprave u razvoju ustanove na čijem je čelu. 

Predškolsko u Tešici

Prisutnima se obratio i predsednik opštine Aleksinac Nenad Stanković koji je otvaranje grupe u Tešici okarakterisao kao pokušaj da približe uslove boravka dece u predškolskim ustanovama u gradu i u selu i izrazio nadu da će takvih događaja biti još. On je još i kazao da je za mlađe generacije veoma značajno izdvajati sredstva za njihovo predškolsko, osnovno i srednjoškolsko obrazovanje.

̶ Od našeg celokupnog budžeta otprilike jedna trećina ide ka predškolskim, osnovnim i srednjoškolskim ustanovama. Oko 400 miliona na godišnjem nivou mi izdvajamo da bi te ustanove bile osvetljene, tople, u slučaju vrtića zarade i za radnike. Dakle preko 400 miliona izdvajamo samo za ta tri oblika vaspitanja. To je jedan dokaz da u ove mlađe generacije, na koje svi mi računamo da će nas sutra naslediti, ulažemo i da treba da nastavimo sa takvom praksom – istakao je Stanković. 

Prvi čovek aleksinačke lokalne samouprave .je objasnio građanima da je u toku priprema za usvajanje opštinskog budžeta za narednu godinu i da je dužan da im da i ovakve informacije.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

3 − 1 =