Jagode

U prodaji jagode iz aleksinačkih plastenika

Iako jagodarstvo na području opštine Aleksinac već godinama stagnira, proizvođači koji su ostali da se bave gajenjem ovog voća uspostavili su i plasteničku proizvodnju. Ranije smo bili navikli da jagode sa ovih prostora jedemo tek sredinom maja, ovih dana su uveliko u prodaji i domaće jagode iz plastenika. Jedan od jagodara koji isporučuje ovo crveno voće je i Miloš Novković iz Gredetina, selu poznatom po organizaciji tradicionalne Manifestacije „Dani jagoda”.

Jagode Iz tri plastenika Miloša Novkovića „prva zrna” jagode našla su se u marketima i piljarama, kako u Aleksincu tako i u okolnim gradovima.

− Ovogodišnji rod nije tako loš, malo smo imali problem sa nekim ranim mrazevima, ali nije strašno. Trenutno nema problema, a kako je vanredno stanje i pijace nisu radile, sve je to išlo po marketima i piljarama koje su radile u Aleksincu i Sokobanji ‒ kaže Miloš, koji planira da poveća plasteničku proizvodnju za narednu godinu.

Proizvođači jagoda kažu da je cena mogla da bude i malo bolja, ali s obzirom na stanje, smatraju i da nije loša. Trenutna cena jagoda je 180 dinara, dok je prvi rod prodavan za 300 dinara po kilogramu.
Kada je reč o jagodama na otvorenom, proizvođači kažu da su za sada i one u dobrom stanju, iako je i tu mraz malo pravio problem.

− Godina kao godina kasni desetak dana, tako da ne verujem da će biti berbe pre 15. maja, barem je takva situacija ovde kod nas − procenjuje Miloš Novković.

Ono što ne može da proceni jeste cena jagoda proizvedenih na otvorenom. U principu, na osnovu višegodišnjeg iskustva, onog dana kada krene berba tada se i formira cena.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

three × five =