Jagode

У продаји јагоде из алексиначких пластеника

Иако јагодарство на подручју општине Алексинац већ годинама стагнира, произвођачи који су остали да се баве гајењем овог воћа успоставили су и пластеничку производњу. Раније смо били навикли да јагоде са ових простора једемо тек средином маја, ових дана су увелико у продаји и домаће јагоде из пластеника. Један од јагодара који испоручује ово црвено воће је и Милош Новковић из Гредетина, селу познатом по организацији традиционалне Манифестације „Дани јагода”.

Jagode Из три пластеника Милоша Новковића „прва зрна” јагоде нашла су се у маркетима и пиљарама, како у Алексинцу тако и у околним градовима.

− Овогодишњи род није тако лош, мало смо имали проблем са неким раним мразевима, али није страшно. Тренутно нема проблема, а како је ванредно стање и пијаце нису радиле, све је то ишло по маркетима и пиљарама које су радиле у Алексинцу и Сокобањи ‒ каже Милош, који планира да повећа пластеничку производњу за наредну годину.

Произвођачи јагода кажу да је цена могла да буде и мало боља, али с обзиром на стање, сматрају и да није лоша. Тренутна цена јагода је 180 динара, док је први род продаван за 300 динара по килограму.
Када је реч о јагодама на отвореном, произвођачи кажу да су за сада и оне у добром стању, иако је и ту мраз мало правио проблем.

− Година као година касни десетак дана, тако да не верујем да ће бити бербе пре 15. маја, барем је таква ситуација овде код нас − процењује Милош Новковић.

Оно што не може да процени јесте цена јагода произведених на отвореном. У принципу, на основу вишегодишњег искуства, оног дана када крене берба тада се и формира цена.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × two =