Jedan od pet miliona

U Aleksincu održan prvi protest „Jedan od pet miliona”

Na platou ispred Doma kulture u Aleksincu večeras, po kišovitom vremenu, održano je prvo građansko protestno okupljanje pod nazivom „Jedan od pet miliona”. Pred oko 300 građana, vrlo zapaženo istupanje imao je Saša Jonić, doktor veterine iz Aleksinca, koji je prisutne podsetio da se za nekolio dana navršava 28 godina od martovskih demonstracija u Beogradu, koje su bile organizovane za oslobođenje nacionalne televizije, tada nazivane TV Bastilja, a na kojima je bilo dosta Aleksinčana koji su prisustvovali i večerašnjim protestima.

Saša Jonić Jonić je rekao da su posle pada diktatorskog režima Slobodana Miloševića 5. oktobra, došli ljudi koji su podelili vlast između sebe i nisu iskoristili priliku da od Srbije naprave zemlju u kojoj će biti lepo i časno živeti.

– Jedan čovek je imao neku viziju i on je sklonjen na najnedemokratskiji način, snajperom – rekao je Jonić, aludirajući na ubijenog premijera Zorana Đinđića.

– Posle njega više nije bilo nikakve vizije. Počeli su da nam prodaju šarenu lažu, kao što su nekad socijalisti, posle rata imali vrlo lepu priču o komunizmu, divnu ideju koja je apsolutno nemoguća, tako je i nama počela da se prodaje ideja Evropske unije – istakao je Jonić i dodao da nikad nije rečeno da je uslov svih uslova za prijem u Evropsku uniju da se Srbija odrekne jednog dela svoje teritorije, ali da se to ispoljava na najgrublji i najbezočniji način.

Jonić se složio da su nam potrebne evropske vrednosti poput demokratije i vladavine prava, ali da Evropska unija iz sebi znanih razloga trenutno podržava apsolutizam kod nas.

– Ovi što su danas na vlasti trebalo je da zapamte kako su oni smenili prethodnu vlast. Treba da se sete kako su 2012. godine na vlast došli Tomislav Nikolić i Srpska napredna stranka. Oni su došli demokratskim izborima jer to je smisao demokratije smena vlasti, a ne apsolutizam i doživotna diktatura – rekao je Jonić.

Jedan od pet miliona

Cilj ovih okupljanja nije nasilno rušenje vlasti, istakao je Jonić, već, kako je objasnio, da se vlast ruši na demokratskim i slobodnim izborima, a da bi se to ostvarilo potrebno je da su jednaki uslovi i jednaka pravila za sve.

– Ne može da se organizuje trka na 100 metara gde će jedan takmičar da ima fore 75 metara, a ostali da trče vezanih ruku, nogu, očiju, pa čak, i usta. Demokratija znači jednakost za sve – poručio je Jonić.

Kao doktor veterine, on se osvrnuo i na davanja u poljoprivredi, rekavši da mnoge subvencije nisu isplaćene stočarima, a da se na televiziji „laže” kako je država izmirila sve obaveze.

Jedan od pet miliona Na protestima je govorila i Jelena Rajić iz Kormana, koja je u svom uvodnom izlaganju istakla da je jedna od pet miliona i kao razlog okupljanja navela promenu ovog sistema kako bi svi bili jednaki pred zakonom. Govoreći o lokalnoj samoupravi, ona je rekla da je naša opština postala jedna rupa i da tih rupa ima na svakom koraku.

– Mozgovo živi u mraku i gazi samo po rupama, Aleksinački Rudnik nam liči na Černobilj i Čikago 30-ih godina, Vrćenovica i Vitkovac čekaju samo sunce jer će ih sa prvom kišom bujica odneti, u selima kao što su Vukanja, Katun, Lipovac, život prestaje sa prvim snegom, a slična situacija je i u ostalim selima. Sela su za našu opštinu žila kucavica, ona nas hrane, ali je hrane sve manje. Seljak je prepušten na milost i nemilost porezima i sve većim nametima – rekla je Rajićeva.

Jedan od pet miliona

Prisutnima se obratila i Nađa Stošić ispred Pokreta mladih Srbije „Za Niš bez straha” govoreći poruke koje su se mogle čuti na protestima širom Srbije, a odnose se na aktuelnu vlast.

Protestno okupljanje završilo se šetnjom ulicama Aleksinca.

Jedan od pet miliona

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

seven + eighteen =