Jedan od pet miliona

У Алексинцу одржан први протест „Један од пет милиона”

На платоу испред Дома културе у Алексинцу вечерас, по кишовитом времену, одржано је прво грађанско протестно окупљање под називом „Један од пет милиона”. Пред око 300 грађана, врло запажено иступање имао је Саша Јонић, доктор ветерине из Алексинца, који је присутне подсетио да се за неколио дана навршава 28 година од мартовских демонстрација у Београду, које су биле организоване за ослобођење националне телевизије, тада називане ТВ Бастиља, а на којима је било доста Алексинчана који су присуствовали и вечерашњим протестима.

Saša Jonić Јонић је рекао да су после пада диктаторског режима Слободана Милошевића 5. октобра, дошли људи који су поделили власт између себе и нису искористили прилику да од Србије направе земљу у којој ће бити лепо и часно живети.

– Један човек је имао неку визију и он је склоњен на најнедемократскији начин, снајпером – рекао је Јонић, алудирајући на убијеног премијера Зорана Ђинђића.

– После њега више није било никакве визије. Почели су да нам продају шарену лажу, као што су некад социјалисти, после рата имали врло лепу причу о комунизму, дивну идеју која је апсолутно немогућа, тако је и нама почела да се продаје идеја Европске уније – истакао је Јонић и додао да никад није речено да је услов свих услова за пријем у Европску унију да се Србија одрекне једног дела своје територије, али да се то испољава на најгрубљи и најбезочнији начин.

Јонић се сложио да су нам потребне европске вредности попут демократије и владавине права, али да Европска унија из себи знаних разлога тренутно подржава апсолутизам код нас.

– Ови што су данас на власти требало је да запамте како су они сменили претходну власт. Треба да се сете како су 2012. године на власт дошли Томислав Николић и Српска напредна странка. Они су дошли демократским изборима јер то је смисао демократије смена власти, а не апсолутизам и доживотна диктатура – рекао је Јонић.

Jedan od pet miliona

Циљ ових окупљања није насилно рушење власти, истакао је Јонић, већ, како је објаснио, да се власт руши на демократским и слободним изборима, а да би се то остварило потребно је да су једнаки услови и једнака правила за све.

– Не може да се организује трка на 100 метара где ће један такмичар да има форе 75 метара, а остали да трче везаних руку, ногу, очију, па чак, и уста. Демократија значи једнакост за све – поручио је Јонић.

Као доктор ветерине, он се осврнуо и на давања у пољопривреди, рекавши да многе субвенције нису исплаћене сточарима, а да се на телевизији „лаже” како је држава измирила све обавезе.

Jedan od pet miliona На протестима је говорила и Јелена Рајић из Кормана, која је у свом уводном излагању истакла да је једна од пет милиона и као разлог окупљања навела промену овог система како би сви били једнаки пред законом. Говорећи о локалној самоуправи, она је рекла да је наша општина постала једна рупа и да тих рупа има на сваком кораку.

– Мозгово живи у мраку и гази само по рупама, Алексиначки Рудник нам личи на Чернобиљ и Чикаго 30-их година, Врћеновица и Витковац чекају само сунце јер ће их са првом кишом бујица однети, у селима као што су Вукања, Катун, Липовац, живот престаје са првим снегом, a слична ситуација је и у осталим селима. Села су за нашу општину жила куцавица, она нас хране, али је хране све мање. Сељак је препуштен на милост и немилост порезима и све већим наметима – рекла је Рајићева.

Jedan od pet miliona

Присутнима се обратила и Нађа Стошић испред Покрета младих Србије „За Ниш без страха” говорећи поруке које су се могле чути на протестима широм Србије, а односе се на актуелну власт.

Протестно окупљање завршило се шетњом улицама Алексинца.

Jedan od pet miliona

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 + 13 =