pšenica

U aleksinačkom pomoravlju ove godine manje hlebnog žita

Što se tiče trenutnog stanja ozimih strnih žita na teritoriji aleksinačke opštine, većina useva je nikla posle snega i trenutno se nalaze u fazi jednog do dva lista, a retke su parcele gde ima pojave trećeg. Nakon dosadašnjeg obilaska terena, stručnjaci kažu da su usevi dobrog sklopa, odnosno da su dobro nikli. Istovremeno savetuju da bi ipak trebalo sačekati sa prihranom, jer se radi o mladim biljkama koje su slabo ukorenjene.

Prihranu treba planirati tek nakon pojave četvrtog lista, odnosno sredinom marta.

‒ Sada treba izbeći primenu uree koja se nešto sporije transformiše, ali trenutno bilo koji oblik azota može da izazove u velikim uslovima vlažnosti zemljišta toksične efekte na mladu biljku. Sa druge strane tako mlada biljka nije u situaciji da iskoristi azot od mineralnih đubriva. Trenutno ima solidnih rezervi azota i očekuje se dalji proces mineralizacije sa postepenim povećanjem temperatura i prisutnom vlagom u zemljištu. Za ovu fazu biljke su dovoljno obezbeđene azotom i prihranu treba odložiti za polovinu marta kada je preporuka da se primene amoničnonitratni oblici mineralnog đubriva, KAN, AN ili SAN, u zavisnosti od hemijskih osobina zemljišta. Naime, na kiselim zemljištima isključivo se preporučuje primena KAN-a, a na neutralnim zemljištima može primena AN-a ili SAN-a ‒ ističe savetodavac u Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi Niš Saša Stanković. 

Inače, na teritoriji aleksinačke opštine, može se reći da plan jesenje setve nije ispunjen. Posejano je svega 30 do 40 procenata od uobičajenih površina, što je jedan od nepovoljnih faktora. Sa jedne strane, neće biti dovoljno potrebnih količina žita ove godine, bar sa ovog područja, a sa druge strane sigurno će proizvođači biti prinuđeni da proizvode kukuruz u monokulturi.

Pored ove nepovoljne stvari u proizvodnji kukuruza, ratari će verovatno biti prinuđeni da mnoge prolećne kulture seju na prolećnim oranjima, jer čak ni oranje nije moglo da se blagovremeno obavi. Obavljanje ove agrotehničke mere u jesen sprečila je dugotrajna suša u trajanju od preko tri meseca.

 

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

15 + nine =