U Aleksinačkoj gimnaziji trodnevna onlajn konferencija za fizičare iz regiona

U multimedijalnoj sali Aleksinačke gimnazije danas je otvorena Osma međunarodna konferencija o nastavi fizike u srednjoj školi, koja okuplja profesore i učenike iz regiona. Nažalost, ove godine učesnici neće i fizički biti prisutni u gradu na Moravici, već će se konferencija održati onlajn, preko Zum (Zoom) platforme koja će direktnim prenosom biti emitovana na Jutjub kanalu Aleksinačke gimnazije.

− Da bi se tradicija nastavila i kontinuitet rada i druženja ne bi prekinuo, ove godine smo prihvatili alternativno rešenje da to bude video konferencija naravno u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom. Konferencija će se održana preko Zum platforme po agendi koja je data još u martu mesecu sa malim izmenama – rekla je, za naš portal, Danijela Veljković, direktorka Aleksinačke gimanzije.

Na ovom onlajn okupljanju prijavljeno je 48 predavača i 20 učeničkih radova. Učešće na ovogodišnjoj konferenciji potvrdilo je 122 učesnika iz Severne Makedonije, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Bugarske, Slovenije, Crne gore i Srbije. Ove godine po prvi put jedan učenički rad dolazi iz grada Tomsk u Rusiji.

Na svečanom otvaranju govorili su Danijela Veljković, direktorka Aleksinačke gimnazije, Slaboljub Radulović, profesor fizike i prof dr Ljubiša Nešić, profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu na departmanu za fiziku. Čast da otvori ovogodišnju konferenciju pripala je Daliboru Radičeviću, predsedniku opštine Aleksinac.

− Meni je pripala čast da u ime opštine Aleksinac otvorim ovogodišnju „Osmu međunarodna konferencija o nastavi fizike u srednjoj školi”. Grupa entuzijasta iz Aleksinca je pre osam godina pokrenula ovu konferenciju, koja i do danas živi zahvaljujući njima i njihovom predanom radu. Čast nam je da se ova konferencija održava u Aleksincu i da nastavi da radi i narednih godina. Ove godine je specifična situacija, pa nažalost nemamo goste ovde, kod nas, u Aleksincu, ali nadamo se da će u budućnosti biti bolje i da ćemo se ponovo družiti i da zajedno podržimo nastavnike fizike u srednjim školama u njihovom radu – poručio je Radičević.

Prvo stručno predavanje „Uvodni kursevi fizike u 21. veku: izazovi i ostvareni napredak” održao je prof dr Gorazd Planinšič, sa Fakulteta za matematiku i fiziku, Univerziteta u Ljubljani.

Osma međunarodna konferencija o nastavi fizike u srednjoj školi trajaće do nedelje, 25. oktobra, a njeni organizatori su aleksinačke srednje škole, uz pomoć Katedre za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Nišu, a pod pokroviteljstvom opštine Aleksinac.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

fourteen − 8 =