Rođen kao zmaj

Težak zadatak za žiri Gordaninog konkursa

Pre desetak dana zaključen je 23. po redu Književni konkurs „Gordana Brajović”. Ni ove godine žiri nije imao lak zadatak, jer je po konkursu pristiglo 39 knjiga, od strane izdavačkih kuća i pisaca pojedinačno. Takođe, učestvovalo je 68 osnovnih škola i 20 srednjih, a broj radova premašio je 400. Kada su časopisi u pitanju, konkurisalo je 20 časopisa iz osnovnih i srednjih škola sa teritorije Srbije.

Nakon žiriranja za najbolju knjigu namenjenu deci i mladima, proglašena je knjiga pesama „Rođen kao zmaj” – pesme dečje i nimalo naivne, Dragana Hamovića, koju je objavila izdavačka kuća „Pčelica” iz Čačka.

U konkurenciji učenika osnovnih škola, od prvog do četvrtog razreda na temu „Šta sanjaju deca”, najbolju priču napisala je Lea Kosanović, učenica prvog razreda Osnovne škole „Miloš Crnjanski” iz Novog Sada, dok je prva nagrada za prozu otišla Leni Davidović, učenici trećeg razreda Osnovne škole „Žarko Zrenjanin” u Kikindi.

Za starije osnovce ove godine tema je bila „Predeli sna”, i nju je, kada je reč o poeziji, najbolje obradila Srna Marković, učenica petog razreda Osnovne škole „Olga Milošević” iz Smederevske Palanke, a prozno Milan Božilović učenik četvrtog razreda Osnovne škole „Ljupče Nikolić” iz Aleksinca.

Tema „Čovek dobre nade” bila je zadata srednjoškolcima. Nagradu za poeziju dobila je gimnazijalka Teodora Danilović iz Ivanjice, a za prozu Lazar Živadinović, učenik trećeg razreda Tehničke škole „Prota Stevan Dimitrijević” iz Aleksinca.

Titulu najboljeg školskog časopisa poneo je „Vukov osnovac” – časopis OŠ „Vuk Karadžić” iz Kikinde.
Završna svečanost i celokupan program Književnih susreta „Gordana Brajović”, održaće se od 8. do 10. aprila u Aleksincu u Centru za kulturu i umetnost.

Više informacija o dobitnicima na zvaničnoj fejsbuk stranici CKU Aleksinac.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

seventeen − 17 =