Rođen kao zmaj

Тежак задатак за жири Горданиног конкурса

Пре десетак дана закључен је 23. по реду Kњижевни конкурс „Гордана Брајовић”. Ни ове године жири није имао лак задатак, јер је по конкурсу пристигло 39 књига, од стране издавачких кућа и писаца појединачно. Такође, учествовало је 68 основних школа и 20 средњих, а број радова премашио је 400. Када су часописи у питању, конкурисало је 20 часописа из основних и средњих школа са територије Србије.

Након жирирања за најбољу књигу намењену деци и младима, проглашена је књига песама „Рођен као змај” – песме дечје и нимало наивне, Драгана Хамовића, коју је објавила издавачка кућа „Пчелица” из Чачка.

У конкуренцији ученика основних школа, од првог до четвртог разреда на тему „Шта сањају деца”, најбољу причу написала је Леа Косановић, ученица првог разреда Основне школе „Милош Црњански” из Новог Сада, док је прва награда за прозу отишла Лени Давидовић, ученици трећег разреда Основне школе „Жарко Зрењанин” у Кикинди.

За старије основце ове године тема је била „Предели сна”, и њу је, када је реч о поезији, најбоље обрадила Срна Марковић, ученица петог разреда Основне школе „Олга Милошевић” из Смедеревске Паланке, а прозно Милан Божиловић ученик четвртог разреда Основне школе „Љупче Николић” из Алексинца.

Тема „Човек добре наде” била је задата средњошколцима. Награду за поезију добила је гимназијалка Теодора Даниловић из Ивањице, а за прозу Лазар Живадиновић, ученик трећег разреда Техничке школе „Прота Стеван Димитријевић” из Алексинца.

Титулу најбољег школског часописа понео је „Вуков основац” – часопис ОШ „Вук Kараџић” из Kикинде.
Завршна свечаност и целокупан програм Kњижевних сусрета „Гордана Брајовић”, одржаће се од 8. до 10. априла у Алексинцу у Центру за културу и уметност.

Више информација о добитницима на званичној фејсбук страници ЦКУ Алексинац.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × two =