Šumatovac

„Šumatovac” proslavio Sretenje i obeležio 15 godina od obnove

Na praznik kada je osnovan pre 133 godine i dan kada je obnovljen pre 15 godina Aleksinački mešoviti hor Šumatovac sinoć je aleksinačkoj publici darivao Sretenjski koncert, koji je poslednjih godina postao tradicija. Sretenje je i slava hora, pa je uz sasluženje aleksinačkog sveštenstva obavljen čin rezanja slavskog kolača.

Šumatovac

Zatim se prepunim Domom omladine prolomio gromki glas „Šumatovčana”, koji su repertoarom podsetili na najčešće izvođene pesme u prethodnih petnaest godina na nastupima širom Evrope i Srbije. Veče je započelo duhovnim kompozicijama „Hvalite Gospoda s nebes” i „Tebe pojem”, a zatim su usledile stare srpske pesme „Srpkinja”, „Ajde Jano”, „Marijo, deli bela kumrijo”. Tokom nastupa su se nizale i starogradske pesme, a na završnici večeri u prepunoj sali Doma kulture raspoloženje publike dodatno su podigle peme „Svilen konac” i „Ajde Jano”.

Šumatovac

Pevači različitih profesija i godina, jedinstveni na sceni, još jednom su potvrdili da je i današnja družina „Šumatovac”, kao nekad, sačinjena od entuzijasta i iskrenih ljubitelja horske pesme.
Povodom petnaeste godišnjice od obnove, Hor je izdao i Letopis, koji podseća na davne dane kada je hor osnovan, a pre svega na uspehe novijeg datuma koji ispisuju nove stranice istorije nekadašnje Mešovite pevačke družine „Šumatovac”, a danas Aleksinačkog mešovitog hora „Šumatovac”.

Posvećenost i ljubav članova prema horu potvrđuje i naslov jednog od tekstova u Letopisu, koji potpisuje Slađana Marković, član Upravnog odbora hora – Neka Šumatovac nastavi da živi i posle nas.

Tradicionalni Sretenjski koncert bio je savršen način da Aleksinčani obeleže i Dan državnosti Republike Srbije, baš onako kako dolikuje, uz pesmu jednog od najstarijih horova u Srbiji.

Šumatovac

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

twelve − two =