Pešačka

STOP biciklistima u pešačkoj zoni

Pojedine Aleksinčane koji su se danas pešačkom zonom kretali biciklom iznenadilo je upozorenje službenih lica da šetalištem mogu samo da guraju bicikl, ali ne i da ga voze. Za dobre poznavaoce prilika takva zabrana je logična, pošto na početku rekonstruisane ulice stoji znak pešačka zona, a po Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima, u članu 160, pešačka zona se definiše kao deo puta, ulice ili deo naselja koji je prvenstveno namenjen saobraćaju pešaka. Ona mora biti obeležena propisanom saobraćajnom signalizacijom, što je u ovom slučaju i učinjeno. Iako istim članom, zakon dozvoljava da u pešačkoj zoni, u određenom vremenskom periodu, nadležni organ opštine ili grada može dozvoliti kretanje određenih vozila brzinom kretanja pešaka tako da ne ugrožava pešake, u Aleksincu to nije slučaj.

Dobri poznavaoci prilika kažu da se pešačka zona našla proteklih godina u nekoliko skupštinskih odluka i da je ona definisana isključivo kao mesto za saobraćaj pešaka i zabranjen je pristup motornim vozilima. Tako da lokalima u pešačkoj zoni preostaje da se snabdevaju putem sporednih ulica ili transportnim kolicima.

Ova odluka je na snazi već nekoliko godina, po nekim saznanjima od 2017, a zašto se nije u potpunosti primenjivala verovatno postoji više razloga. Rekonstrukcijom ulice primetna je veća cirkulacija pešaka celom površinom, pa odvijanje bilo kakvog saobraćaja sigurno ugrožava bezbednost građana koji se nalaze na tim površinama.

 

2 komentara

  1. A gde da vozi taj narod, kroz jednosmerne gde se ne moze ni proci, a kamo li voziti bicikla, a da te neki od nevaspitanih vozaca ne zakaci ili ugrozi tvoj zivot svojom bahatom voznjom.
    Gde je islo razmisljanje tih uhljeba sto samo trose narodne pare da se mogla i biciklisticka staza odraditi u sklopu setalista. Zar je to bilo tesko. Ili je pak direktiva bila da se sto vise poploca kako bi firma koja prodaje taj isti kamen za poplocavanje mogla maznuti pare dok su jos na vlasti.
    Retko ko koristi zdrav razum vec samo po direktivi cija god da je bila.

  2. Lako resiv problem .Dovoljno je samo tacno znate gde se sta nalazi (mislim na baste kafica) i onda samo malo bele boje i lepo ocrtati biciklisticku stazu po setalistu tako da nikome ne smeta, kao sto ima i na setalistu u Solunu i mnogim drugim gradovima.Prosto se pitam da li ovi nasi opstinski funcioneri idu negde van aleksinca i da li vide sta tamo ima i koliko je prosto i lako to primeniti i kod nas.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

7 + thirteen =