Pešačka

СТОП бициклистима у пешачкој зони

Поједине Алексинчане који су се данас пешачком зоном кретали бициклом изненадило је упозорење службених лица да шеталиштем могу само да гурају бицикл, али не и да га возе. За добре познаваоце прилика таква забрана је логична, пошто на почетку реконструисане улице стоји знак пешачка зона, а по Закону о безбедности саобраћаја на путевима, у члану 160, пешачка зона се дефинише као део пута, улице или део насеља који је првенствено намењен саобраћају пешака. Она мора бити обележена прописаном саобраћајном сигнализацијом, што је у овом случају и учињено. Иако истим чланом, закон дозвољава да у пешачкој зони, у одређеном временском периоду, надлежни орган општине или града може дозволити кретање одређених возила брзином кретања пешака тако да не угрожава пешаке, у Алексинцу то није случај.

Добри познаваоци прилика кажу да се пешачка зона нашла протеклих година у неколико скупштинских одлука и да је она дефинисана искључиво као место за саобраћај пешака и забрањен је приступ моторним возилима. Тако да локалима у пешачкој зони преостаје да се снабдевају путем споредних улица или транспортним колицима.

Ова одлука је на снази већ неколико година, по неким сазнањима од 2017, а зашто се није у потпуности примењивала вероватно постоји више разлога. Реконструкцијом улице приметна је већа циркулација пешака целом површином, па одвијање било каквог саобраћаја сигурно угрожава безбедност грађана који се налазе на тим површинама.

 

2 коментара

  1. A gde da vozi taj narod, kroz jednosmerne gde se ne moze ni proci, a kamo li voziti bicikla, a da te neki od nevaspitanih vozaca ne zakaci ili ugrozi tvoj zivot svojom bahatom voznjom.
    Gde je islo razmisljanje tih uhljeba sto samo trose narodne pare da se mogla i biciklisticka staza odraditi u sklopu setalista. Zar je to bilo tesko. Ili je pak direktiva bila da se sto vise poploca kako bi firma koja prodaje taj isti kamen za poplocavanje mogla maznuti pare dok su jos na vlasti.
    Retko ko koristi zdrav razum vec samo po direktivi cija god da je bila.

  2. Lako resiv problem .Dovoljno je samo tacno znate gde se sta nalazi (mislim na baste kafica) i onda samo malo bele boje i lepo ocrtati biciklisticku stazu po setalistu tako da nikome ne smeta, kao sto ima i na setalistu u Solunu i mnogim drugim gradovima.Prosto se pitam da li ovi nasi opstinski funcioneri idu negde van aleksinca i da li vide sta tamo ima i koliko je prosto i lako to primeniti i kod nas.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twenty − nine =