Spasilačke vežbe Bovan

Spasilački spektakl u Aleksincu: Ruski helikopteri uzburkali Bovansko jezero

Na aleksinačkoj strani Bovanskog jezera danas je upriličen pravi spasilački spektakl u organizaciji Republike Srbije i Ruske federacije. Spasilački timovi iz svih krajeva sveta predstavili su sposobnost i opremljenost prilikom spasavanja u vanrednim situacijama. Međunarodna spasilačka vežba počela je simuliranom akcijom spasavanja ugroženih stanovnika vikend naselja na Bovanskom jezeru, koje je usled jakog zemljotresa i pada visokonaponske mreže zahvatio požar.

Posmatrači su mogli da vide gašenje požara uz pomoć ruskih aviona i helikoptera, izvlačenje povređenih iz potonulog automobila, kao i izvlačenje utopljenika uz pomoć helikoptera. Vežbe su izveli spasilački timovi iz Srbije, Rusije, Bosne i Hercegovine, Turske, Mađarske, Severne Makedonije i Kube, kao i Rusko-jermenskog humanitarnog centra.

U jednom trenutku prizor filmskih scena pružao se širom jezera. Istovremeno su Bovan nadletala tri helikoptera iz kojih su spasilački timovi izvlačili davljenike, sečen je potonuli automobil kako bi se izvukao zarobljeni putnik, a gumeni čamci sa ronilačkim timovima kružili su jezerom. Posebna atrakcija bila je izvlačenje automobila sa dna jezera uz pomoć vazdušnih balona.

Spasilačke vežbe Bovan

U ovoj međunarodnoj akciji učestvovalo je preko 550 spasilaca iz sedam država.

– U ovoj vežbi smo imali priliku da vidimo sve aspekte spasavanja ljudi u različitim situacijama, prilikom gašenja požara sa zemlje i iz vazduha, u plovilima, spasavanje iz ruševina, uz korišćenje spasilačke opreme i vazduhoplova – rekao je Goran Nikolić, načelnik Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice i civilnu zaštitu Sektora za vanredne situacije MUP-a. 

Jedna od akcija bila je izvlačenje davljenika koji su pod dejstvom alkohola ispali iz gumenog čamca. Načelnik Nikolić kaže da su sve predstavljene situacije realne i da su namerno prikazali najzahtevnije spasilačke poduhvate.

– Retko će se desiti da se sve ovo odjednom radi, ali smo hteli da pokažemo u nekih sat vremena danas da možemo sve da uradimo. Naravno ne samo kao služba Ministarstva unutrašnjih poslova. Tu su bili i spasioci iz drugih zemalja, iz naše zemlje, zatim Crveni Krst i razni spasilački timovi – rekao je Nikolić i dodao da su svi bili na visini zadatka. 

Spasilačkoj vežbi na Bovanskom jezeru, između ostalih, prisustvovali su potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović, ministar za vanredne situacije Ruske Federacije Jevgenij Ziničev, zatim predstavnici opštine Aleksinac predvođeni predsednikom Nenadom Stankovićem i rukovodstvo opštine Sokobanja na čelu sa predsednikom Isidorom Krstićem, kao i brojne zvanice iz zemlje i inostranstva.

Spasilačke vežbe Bovan

Spasilačka atrakcija na jezeru privukla je i veliki broj građana, a veliko interesovanje potvrđuje to što je neposredno pred početak spasilačke akcije nemoguće bilo naći parking mesto u okolini prve plaže gde je bila postavljena bina. Sve vreme tokom akcije, na video bimu pristuni su mogli da prate i dešavanja na suprotnoj obali. Spasilačka vežba na Bovanskom jezeru završena je akcijom ruskog aviona Berijev B 200.

Trodnevna Međunarodna vežba u oblasti upravljanja posledicama vanrednih situacija „Srbija 2019” biće završena danas programom na Trgu Kralja Milana u Nišu, koji počinje u 16 sati.

Foto: Hadži Miodrag Miladinović 

Više fotografija na fejsbuk stranici Radio Aleksinca 

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

10 + 6 =