Spasilačke vežbe Bovan

Спасилачки спектакл у Алексинцу: Руски хеликоптери узбуркали Бованско језеро

На алексиначкој страни Бованског језера данас је уприличен прави спасилачки спектакл у организацији Републике Србије и Руске федерације. Спасилачки тимови из свих крајева света представили су способност и опремљеност приликом спасавања у ванредним ситуацијама. Међународна спасилачка вежба почела је симулираном акцијом спасавања угрожених становника викенд насеља на Бованском језеру, које је услед јаког земљотреса и пада високонапонске мреже захватио пожар.

Посматрачи су могли да виде гашење пожара уз помоћ руских авиона и хеликоптера, извлачење повређених из потонулог аутомобила, као и извлачење утопљеника уз помоћ хеликоптера. Вежбе су извели спасилачки тимови из Србије, Русије, Босне и Херцеговине, Турске, Мађарске, Северне Македоније и Кубе, као и Руско-јерменског хуманитарног центра.

У једном тренутку призор филмских сцена пружао се широм језера. Истовремено су Бован надлетала три хеликоптера из којих су спасилачки тимови извлачили дављенике, сечен је потонули аутомобил како би се извукао заробљени путник, а гумени чамци са ронилачким тимовима кружили су језером. Посебна атракција била је извлачење аутомобила са дна језера уз помоћ ваздушних балона.

Spasilačke vežbe Bovan

У овој међународној акцији учествовало је преко 550 спасилаца из седам држава.

– У овој вежби смо имали прилику да видимо све аспекте спасавања људи у различитим ситуацијама, приликом гашења пожара са земље и из ваздуха, у пловилима, спасавање из рушевина, уз коришћење спасилачке опреме и ваздухоплова – рекао је Горан Николић, начелник Управе за ватрогасно-спасилачке јединице и цивилну заштиту Сектора за ванредне ситуације МУП-а. 

Једна од акција била је извлачење дављеника који су под дејством алкохола испали из гуменог чамца. Начелник Николић каже да су све представљене ситуације реалне и да су намерно приказали најзахтевније спасилачке подухвате.

– Ретко ће се десити да се све ово одједном ради, али смо хтели да покажемо у неких сат времена данас да можемо све да урадимо. Наравно не само као служба Министарства унутрашњих послова. Ту су били и спасиоци из других земаља, из наше земље, затим Црвени Крст и разни спасилачки тимови – рекао је Николић и додао да су сви били на висини задатка. 

Спасилачкој вежби на Бованском језеру, између осталих, присуствовали су потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић, министар за ванредне ситуације Руске Федерације Јевгениј Зиничев, затим представници општине Алексинац предвођени председником Ненадом Станковићем и руководство општине Сокобања на челу са председником Исидором Крстићем, као и бројне званице из земље и иностранства.

Spasilačke vežbe Bovan

Спасилачка атракција на језеру привукла је и велики број грађана, а велико интересовање потврђује то што је непосредно пред почетак спасилачке акције немогуће било наћи паркинг место у околини прве плаже где је била постављена бина. Све време током акције, на видео биму пристуни су могли да прате и дешавања на супротној обали. Спасилачка вежба на Бованском језеру завршена је акцијом руског авиона Беријев Б 200.

Тродневна Међународна вежба у области управљања последицама ванредних ситуација „Србија 2019” биће завршена данас програмом на Тргу Краља Милана у Нишу, који почиње у 16 сати.

Фото: Хаџи Миодраг Миладиновић 

Више фотографија на фејсбук страници Радио Алексинца 

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twenty + fourteen =