Karikature

Sopstveno pozorište u 20 karikatura

Izložba karikatura „Crtanje pozorišta” autora Zorana Živkovića, aleksinačkog novinara i ilustratora, otvorena je sinoć u okviru pratećeg programa ovogodišnjeg Festivala prvoizvedenih predstava. Tema ove izložbe je viđenje pozorišta iz ugla običnog gledaoca, odnosno njegovo razmišljanje o mogućim dešavanjima kako na sceni tako i van nje.

Zoran Živković− ‘Crtanje pozorišta’ bilo je za mene veliki izazov i to iz razloga što sam odlučio da od pozorišta ne pravim karikaturu, nego da od karikatura napravim pozorište. Umesto analiza i tumačenja pojedinih predstava njihovih poruka, aluzija ili alegorija sebe sam kao crtača smeha stavio u položaj običnog gledaoca. Onog gledaoca koji prati ono što se dešava na sceni, u gledalištu, ali i izvan pozorišne zgrade − rekao je prilikom otvaranja izložbe Zoran Živković, autor karikatura i dodao da ovo što je nacrtano nije ilustracija nečega što se već desilo i nije grafičko prepričavanje pozorišnih anegdota, već je to čista fikcija sa nezaobilaznim elementima našeg mentaliteta. 

Naravno, nije nemoguće da se nešto od nacrtanog možda i dogodilo ili da će se možda tek dogoditi.

− Dečački san da zaigram na daskama koje život znače nije se ostvario, ali se ostvarilo ono što nisam sanjao, da imam sopstveno pozorište makar u ovih 20 karikatura− dodao je Živković na kraju sinoćnjeg obraćanja. 

Karikatura

Pre ovog, inače prvog predstavljanja u Aleksincu, Živković je samostalno izlagao u Paraćinu, Požegi i Leskovcu.

Izložbu „Crtanje pozorištaˮ znatiželjnici će moći da obiđu do kraja festivala u Art galeriji Doma kulture.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

sixteen − 2 =