SNS: Ulaganja u kulturu dala rezultate

Na današnjoj redovnoj konferenciji za medije Opštinskog odbora Srpske napredne stranke u Aleksincu govorilo se o posvećenosti ove političke partije unapređenju kulture u svim ovdašnjim sredinama, kako preko institucija tako i kroz podršku udruženjima građana. Posebno je bilo reči o aktivnostima kulturno-umetničkih društava.

Uvodničar Dragan Jovanović, načelnik Odeljenja za opštu upravu i društvene delatnosti Opštinske uprave, kao dve najaktuelnije manifestacije ovog leta istako je „ALEFˮ i „Kulturno letoˮ, ali je pomenuo i ostala događanja u ovdašnjem kulturnom životu, poput „Dana Gordane Brajovićˮ, Festival PIP, manifestacija „Na Moravici vodenica staraˮ, kao i ostalih aktivnosti koje se tokom godine održavaju na području aleksinačke lokalne samouprave. On je još i kazao da opštinska vlast, u kojoj SNS čini većinu, obezbeđuje značajna sredstva u budžetu opštine kojima se finansiraju institucije u oblasti kulture.

Jovanović je prisutne upoznao da članovi SNS značajno svojim aktivnostima doprinose realizaciji kulturnih zbivanja i u seoskim sredinama. Obezbeđuju se budžetska sredstva i za posticaj aktivizma kojim se neguje kulturna tradicija i kulturni amaterizam.

‒ Tu pre svega mislim na kulturno-umetnička društva kojih je 2012. godine bilo nekoliko na području Aleksinaca. Sada u 14 sela imamo organizovana kulturno-umetnička društva sa aktivnim članovima i njihovim zapaženim učešćem na manifestacijama, na kojima učestvuje i veliki broj dece, angažovani su i koreografi i može se videti jedan zaista ozbiljan i profesionalan pristup. Očigledno je da se u selima i u mesnim zajednicama nešto dešava – precizirao je Jovanović.

On je još i kazao da SNS u svojim programima i opredeljenjima posebnu pažnju poklanja kulturi, sportu i turizmu kao značajnim društvenim aktivnostima za ovdašnju sredinu. Ove godine za sva udruženja građana izdvojeno je 12 miliona, a više od polovine ovih sredstava je usmereno ka društvima u oblasti kulture.

Književni klub, amatersko pozorište, udruženje likovnih umetnika su samo neka od udruženja koja doprinose bogatoj kulturnoj ponudi i čija se aktivnost sufinansira budžetskim sredstvima. Jovanović nije propustio da istakne i doprinos Gradskog kulturno-umetničkog društva „Aleksinacˮ koje, osim učešća na manifestacijama, često predstavlja opštinu na gostovanjima u inostranstvu gde se prezentuje naše folklorno nasleđe.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

three × 5 =