Akcijaši

Skup akcijaša u Čukurovcu povodom velikog jubileja

U selu Čukurovcu sutra će biti obeležen značajan jubilej – 75 godina od osnivanja jedne od prvih omladinskih radnih brigada u Srbiji. Brigada je formirana uoči VII neprijateljske ofanzive, 9. jula 1944. godine, u porti hrama Svetog Prokopija u ovom malom podjastrebačkom selu.

Svečanost počinje u 10 sati u crkvenoj porti u Čukurovcu postrojavanjem brigadira, a potom sledi polaganje cveća na spomen-obeležje i otvaranje izložbe fotografija, priznanja i dokumenata sa radnih akcija.

Kako je najavljeno, o okolnostima u kojima je formirana prva brigada i njenom angažovanju na prikupljanje letine, govoriće sekretar Udruženja boraca opštine Aleksinac Mića Milojević, dok će prof. dr Momčilo Talijan, predsednik Saveza učesnika Omladinskih radnih akcija Srbije pričati o mogućnostima za ponovno organizovanje akcija.

Zaslužnim organizacijama i pojedincima ovom prilikom biće uručena priznanja, a neće izostati i bogat program u kome će učestvovati članovi folklornog ansambla KUD „Dejan Jovanović Deša” iz Tešice.
Domaćin svečanosti je Klub brigadira „O*ruk generacija” iz Aleksinca uz pomoć Skupštine opštine, Sportsko-rekreativnog centra Aleksinac (SRCA), Odreda žandarmerije iz Niša, Centra za kulturu i umetnost, Javnog preduzeća za puteve, Udruženja boraca opštine i još nekoliko organizacija.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

two × four =