Širom aleksinačke opštine obeležen Savindan

Rezanjem slavskog kolača i prigodnim programom u svim osnovnim i srednjim školama na području aleksinačke opštine svečano je obeležena školska slava Sveti Sava u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i tvorca zakonodavstva.

Dve aleksinačke srednjoškolske ustanove koje rade pod istim krovom, Tehnička škola „Prota Stevan Dimitrijević” i Poljoprivredna škola „Šumatovac” zajedno su proslavile Svetog Savu.

Nakon sečenja slavskog kolača, o liku i delu kao i o značaju Svetog Save, govorio je Dragan Petković, direktor Tehničke škole. Učenici i nastavnici obeju škola pripremili su i izveli zajednički kulturno-umetnički program.

Ko je bio Sveti Sava i u čemu je njegov značaj za Srbe i srpsku državu?

− On nije bio samo svetac već jedna izuzetno važna ličnost za to vreme i za našu istoriju. Mnogo je učinio za pravoslavnu veru i školstvo. Kao princ mogao je da živi raskošno, ali se on toga odrekao. Svu svoju ljubav posvetio je Bogu, tada je osetio pravu sreću i mnogima postao uzor − kaže učenica Tehničke škole, Teodora Milenković.

Svečano je bilo i u Aleksinačkoj gimnaziji, gde je govorila direktorka ove škole, Danijela Veljković.

− Na današnji dan sećamo se velikog svetitelja i prosvetitelja, Save, čiju vatru prosvetiteljstva evo već vekovima nose prosvetni radnici − rekla je direktorka Veljković.

U Akademiji vaspitačko-medicinskih strukovnih studija u Aleksincu (nekadašnjoj Visokoj školi za vaspitače strukovnih studija) nije izostala tradicionalna Svetosavska akademija na kojoj su studentima, koji su između dve školske slave završili studije, uručene diplome.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

fourteen − thirteen =