Широм алексиначке општине обележен Савиндан

Резањем славског колача и пригодним програмом у свим основним и средњим школама на подручју алексиначке општине свечано је обележена школска слава Свети Сава у част првог српског архиепископа, просветитеља и творца законодавства.

Две алексиначке средњошколске установе које раде под истим кровом, Техничка школа „Прота Стеван Димитријевић” и Пољопривредна школа „Шуматовац” заједно су прославиле Светог Саву.

Након сечења славског колача, о лику и делу као и о значају Светог Саве, говорио је Драган Петковић, директор Техничке школе. Ученици и наставници обеју школа припремили су и извели заједнички културно-уметнички програм.

Ко је био Свети Сава и у чему је његов значај за Србе и српску државу?

− Он није био само светац већ једна изузетно важна личност за то време и за нашу историју. Много је учинио за православну веру и школство. Као принц могао је да живи раскошно, али се он тога одрекао. Сву своју љубав посветио је Богу, тада је осетио праву срећу и многима постао узор − каже ученица Техничке школе, Теодора Миленковић.

Свечано је било и у Алексиначкој гимназији, где је говoрила директорка ове школе, Данијела Вељковић.

− На данашњи дан сећамо се великог светитеља и просветитеља, Саве, чију ватру просветитељства ево већ вековима носе просветни радници − рекла је директорка Вељковић.

У Академији васпитачко-медицинских струковних студија у Алексинцу (некадашњој Високој школи за васпитаче струковних студија) није изостала традиционална Светосавска академија на којој су студентима, који су између две школске славе завршили студије, уручене дипломе.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seventeen − 12 =