Veće

Šetalište bez kreditnog zaduženja?

Na današnjoj sednici Opštinskog veća usvojen je i predlog prve izmene ovogodišnjeg opštinskog budžeta, koji će biti razmatran i na sednici skupštine. Rebalans je, prema obrazloženju predsednika opštine Nenada Stankovića, uslovila odluka da se za uređenje pešačke zone ne podiže kredit, već da se za to iskoriste postojeća budžetska sredstva.

‒ Zbog fiskalne konsolidacije države, odnosno neophodnosti smanjenja javnog duga Republike, lokalnim samoupravama je sugerisano da se kreditno ne zadužuju po svaku cenu. Nama je u Ministarstvu finansija rečeno da u našem budžetu postoje sredstva i da nam kredit nije potreban. Sredstva postoje i ne odustajemo od uređenja glavne ulice u gradu ‒ rekao je predsednik Stanković danas na sednici Veća, naglasivši da je Aleksinac jedna od retkih opština u Srbiji koja u budžetu nema kreditno zaduženje.

Projekat se realizuje zajednički sa Ministarstvom privrede, koje je izdvojilo 74 miliona dinara, koliko će iz budžeta izdvojiti i opština Aleksinac plus potrebna sredstva za celokupni PDV, tako da će ukupna izdvajanja iz opštinske kase biti 104 miliona dinara.

Veće

U nastavku sednice članovi veća su usvojili predložene izmene i dopune Pravilnika o disciplinskoj i materijalnoj odgovornosti službenika i nameštenika u opštini, kao i niz odluka koje se usklađuju sa prošle godine usvojenim Statutom opštine.

Usvojen je i nacrt o utvrđivanju naziva ulica i drugih delova naseljenih mesta na teritoriji aleksinačke opštine. Ovaj obiman posao je završen i kako je sekretar opštine Dragan Milojević naglasio sve bezimene ulice u naseljima opštine dobile su nazive.

Opštinska vlada je usvojila i odluke o mreži javnih osnovnih škola na području aleksinačke opštine, koja podrazumeva i ukidanje isturenih odeljenja u pojedinim seoskim naseljima.

Nakon današnje sednice Veća, u nadležnosti JKP „Komunalne usluge” biće i upravljanje javnim parkiralištima, što podrazumeva održavanje parking prostora, organizaciju i vršenje kontrole i naplate parkiranja, kao i usluge uklanjanja nepropisno parkiranih vozila.

Članovi veća su i na ovoj sednici dali saglasnost na vansudska poravnanja sa građanima koje su ujeli psi lutalice. Ovog puta za obeštećenje 15 građana iz Aleksinca, Dobrujevca, Vrćenovice, Prćilovice, Kraljeva, Vakupa, Subotinca, Vukanje, Tešice, Niša i sa Aleksinačkog Rudnika, iz budžeta će biti izdvojeno nešto više od pola miliona dinara.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

15 + twelve =