Pusti selo neka priča

Sela pričaju našu prošlost, ali i budućnost

Predstavljanjem projekta o terenskom istraživanju jugoistočne Srbije pod nazivom „Pusti selo neka priča”, prof. dr Danijele Popović Nikolić danas je počela manifestacija „Dani Tihomira Đorđevića”. U svečanoj sali Aleksinačke gimnazije prisutnim đacima, profesorima i zainteresovanim građanima profesorka Popović Nikolić govorila je o načinu i značaju etnoloških istraživanja koja je njen tim sproveo u ovom delu Srbije. Zabeleženi događaji i priče u narodu, po njenom mišljenju su na neki način umetnička dela. Ta umetnost folklora, ističe naša sagovornica, prati nas od rođenja kroz razne forme narodnog izražavanja.

Ovo narodno bogatstvo je veoma značajno i za razvoj jedne ličnosti potekle sa ovog podneblja.

‒ Kroz poznavanje tradicionalnih sadržaja generacije saznaju nešto više o bogatstvu koje ima njihov narod. Ta samosvest može da ih čini snažnijim u svim okolnostima savremenog života u zemlji i van zemlje. Da znaju na neki način šta zapravo jesu i kom narodu pripadaju – objašnjava prof. dr Popović Nikolić. 

Pusti selo neka priča

Što se tiče ovog prostora, za sada je ovaj tim obavio istraživanja u aleksinačkim podjastrebačkim selima od Kuline do Gornjeg Adrovca, kao i u kruševačkim naseljima, Boljevcu, Ribaru i Zubovcu.
Na pitanje o nekim specifičnostima, kada je reč o ovdašnjim selima, profesorka Popović Nikolić ističe izuzetnu spremnost meštana da sarađuju na projektu.

‒ Moj prvi utisak u nekoliko sela sa ovdašnjih prostora jeste želja ljudi da sa nama razgovaraju. Prosto nije bilo kapije koja je pred nama ostala zatvorena. Prisutni su želja i razumevanje zašto smo tu i potpuni izostanak sumnjičavosti, jedna otvorenost, prijateljsko ophođenje, da ne govorim o tome da naši saradnici, studenti ni iz čije kuće nisu izašli barem bez jedne jabuke. Ovde govorim o bogatstvu koje nam daju već samim tim što žele da nas prime u svoj dom i da sa nama pričaju o onome što znaju o tradicionalnom životu i o narodnim pesmama i pričama, što nas pre svega interesuje – ističe profesorka. 

Na „Danima Tihomira Đorđevića” posetioce sutra od 11:30 očekuje izložba posvećena Ljubici Janković, sestričini Tihomira Đorđevića. Pola sata kasnije počeće svečana akademija u čast 125 godina od njenog rođenja. Ljubica je zajedno sa svojom sestrom Danicom začetnik etnokoreologije u Srbiji.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

18 − eight =