Pusti selo neka priča

Села причају нашу прошлост, али и будућност

Представљањем пројекта о теренском истраживању југоисточне Србије под називом „Пусти село нека прича”, проф. др Данијеле Поповић Николић данас је почела манифестација „Дани Тихомира Ђорђевића”. У свечаној сали Алексиначке гимназије присутним ђацима, професорима и заинтересованим грађанима професорка Поповић Николић говорила је о начину и значају етнолошких истраживања која је њен тим спровео у овом делу Србије. Забележени догађаји и приче у народу, по њеном мишљењу су на неки начин уметничка дела. Та уметност фолклора, истиче наша саговорница, прати нас од рођења кроз разне форме народног изражавања.

Ово народно богатство је веома значајно и за развој једне личности потекле са овог поднебља.

‒ Кроз познавање традиционалних садржаја генерације сазнају нешто више о богатству које има њихов народ. Та самосвест може да их чини снажнијим у свим околностима савременог живота у земљи и ван земље. Да знају на неки начин шта заправо јесу и ком народу припадају – објашњава проф. др Поповић Николић. 

Pusti selo neka priča

Што се тиче овог простора, за сада је овај тим обавио истраживања у алексиначким подјастребачким селима од Кулине до Горњег Адровца, као и у крушевачким насељима, Бољевцу, Рибару и Зубовцу.
На питање о неким специфичностима, када је реч о овдашњим селима, професорка Поповић Николић истиче изузетну спремност мештана да сарађују на пројекту.

‒ Мој први утисак у неколико села са овдашњих простора јесте жеља људи да са нама разговарају. Просто није било капије која је пред нама остала затворена. Присутни су жеља и разумевање зашто смо ту и потпуни изостанак сумњичавости, једна отвореност, пријатељско опхођење, да не говорим о томе да наши сарадници, студенти ни из чије куће нису изашли барем без једне јабуке. Овде говорим о богатству које нам дају већ самим тим што желе да нас приме у свој дом и да са нама причају о ономе што знају о традиционалном животу и о народним песмама и причама, што нас пре свега интересује – истиче професорка. 

На „Данима Тихомира Ђорђевића” посетиоце сутра од 11:30 очекује изложба посвећена Љубици Јанковић, сестричини Тихомира Ђорђевића. Пола сата касније почеће свечана академија у част 125 година од њеног рођења. Љубица је заједно са својом сестром Даницом зачетник етнокореологије у Србији.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

12 − ten =