Čitalići

Saborovanje u slavu čitalaštva

Aleksinački „Čitalići” postali su prepoznatljiva republička manifestacija. Zovu se tako jednostavno, a tako uzvišeno – Čitalići. Sa entuzijazmom i namerom da pokaže da se danas u našim školama još uvek čita, pokrenuta je pre osam godina kao projekat „Čitalići 2013”, a ove godine se nastavila na radost dece, nastavnika, bibliotekara i njegovih donatora. Najlepši događaj „Čitalića” je završna smotra, a ove godine ona se održala u Mačkatu 25. i 26. maja gde je domaćin bila Osnovna škola „Milivoje Borović”.

Čitalići su ovog maja okupili oko 7.000 dece; njih oko 6.000 radilo je testove na školskom nivou, a završni test je rešavalo njih oko 140. Za takmičenje je selekciju prošlo 500 dnevnika, oko 40 radova iz dijaspore (od Kanade do Australije) i oko 20 digitalnih časopisa.

Takmičenje u čitanju, razumevanju pročitanog i razne druge aktivnosti čiji je cilj da decu privole knjizi, svake godine dobija podršku sve većeg broja škola. To su prepoznale i republičke institucije, pa je i ove godine Ministarstvo kulture i informisanja rešilo da podrži projekat aleksinačkog udruženja.

Čitalići
Maja Radoman Cvetićanin kao pčelica Maja i Ljubivoje Ršumović 

‒ To pokazuje da radimo nešto dobro za našu decu, a pošto imamo i podršku Ministarstva prosvete, i za prosvetni sistem Srbije. Prošlogodišnja tema je bila ‘200 godina Vukovog riječnika’, a ove godine tema je ‘književni junak’ – objašnjava autorka „Čitalića” i aktuelna direktorka aleksinačkog Centra za kulturu i umetnost Maja Radoman Cvetićanin. I ona je nosila kostim u skladu sa svojim imenom i vrednoćom, Bila je Pčelica Maja.

‒ Pre sedam godina ni u snu mom nije bilo da ćemo da dođemo do nekog međunarodnog statusa, da će o ‘Čitalićima’ da se priča od Kanade do Australije, da će da učestvuje toliko škola i vrtića. Mi se svake godine trudimo da projektne aktivnosti budu interesantnije i da svako može da pronađe nešto za sebe i čini mi se da smo pokrili jedan nedostajući deo, ne samo prosvetnog sistema, nego uopšte kulturnog miljea – kaže Radoman Cvetićanin. 

       

Na školskom terenu u Mačkatu bilo je postavljeno oko 30 maštovitih štandova gde su učitelji, nastavnici, đaci i pesnici za decu, roditelji i drugi posetioci, mogli da uživaju u predstavljanju najpopularnijih književnih junaka što je bila tema „Čitalića”.

– Slavimo knjigu, družimo se i zahvaljujemo se domaćinima, opštini Čajetina i OŠ ‘Milivoje Borović’ koja nam je omogućila da se svi ovde okupimo. Inače, projektne aktivnosti ‘Čitalića’ počele su u Dečijoj nedelji gde smo predstavljali književne junake, pravili maske i maskenbale, književne novine, igrali se igre predaka i junaka, proučavali njihovo ponašanje. Tokom godine smo izrađivali čitalački dnevnik; čitali smo puno i o tome pisali. Oni koji malo manje vole da čitaju ali vole da rešavaju testove, radili su to na nivoima škole, opštine, a danas čitalići-klikeraši rade test u školi-domaćinu. Za to vreme čitalići-kreativci izložili su svoje dnevnike na štandovima. Tokom godine pravili smo digitalne časopise, družili se sa decom iz srpske dijaspore, a pozvali smo i nastavnike da u školama rade ogledne časove na pomenutu temu, pratili sve tokom školske godine, i sada smo došli da podelimo nagrade najboljima i da slavimo. 

Među najuspešnijim takmičarima našli su se i đaci iz Niša, Aleksinca, Knjaževca, Bora…
Maja Radoman Cvetićanin kaže da je sasvim u skladu sa ambijentom bilo to da domaćin manifestacije koja se održava u opštini Čajetina bude pesnik Ljubivoje Ršumović.

Ljubivoje Ršumović je na otvaranju manifestacije rekao: „Kada vidim kako se zove manifestacija i ovaj simbol na pozornici, otvorenu knjigu, moram da pomislim da će svako ovo dete koje vidi i knjige i pisce na jednom mestu celog života voleti knjigu, čitati, i da će pobediti ono čega se danas svi plaše: one male spravice – tablete, mobilne, igrice… Lep je dan i sve je lepo, posebno ova deca obučena u literarne junake. Često pitaju: kako bi mogli da nagovorimo decu da više čitaju? Upravo ovako! Treba organizovati ovakve skupove, i svaka čast školi u Mačkatu koja je ovo priredila!”

Čitalići

Na manifestaciji su se sa malim „čitalićima” družili: Miloš Paović, glumac Aleksinačkog amaterskog pozorišta (u ulozi Branislava Nušića), pisci: ambasadori Čitalića Vlasta Cenić (sa kostimom Deda Tike) i Violeta Jović, Branko Stevanović, Boško Lomović, Gordana Timotijević, Miloje Radović, zavičajne pesnikinje Mirjana Ranković Luković i Ljiljana Andrić i mladi makedonski pesnik Filip Dimkoski iz Prilepa, koji je bio gost štanda izlagača iz grada Kočani (Udruženja za kulturu ‘Stari potok’ i JOU biblioteke Iskra Kočani).

‒ Saborovanje u slavu čitalaštva u Mačkatu je u potpunosti ispunilo naša očekivanja, a to je da pokažemo da, uprkos svemu, deca vole i čitaju knjige. Programi manifestacije Čitalići ih još više podstiču, ne samo na čitanje, nego i na pisanje, o čemu svedoče divni i maštoviti čitalački dnevnici koje smo ovde ocenjivali i nagradili. Čitalići nastavljaju da žive i, iduće godine u isto vreme, naša i vaša dostignuća ćemo predstaviti u Aleksincu ‒ rekla je na kraju Maja Radoman, direktor Centra za kulturu i umetnost. 

I veliki Duško Radović bio bi presrećan zbog ove akcije. On je pridavao veliki značaj knjizi za dete. Njegova poruka uvek je bila: – Deco, družite se s knjigom!

U jednom intervjuu Radović kaže: „U detinjstvu sve nam je gladno: i oči, i uši, i srce. Naša je dužnost da hranimo tu glad!” Zato želimo da ovaj tekst završimo optimistički, vedrinom, koju nam je posejao i preporučio Duško Radović. Ova priča o Čitalićima vedro nas uverava da će knjiga, ipak, doći na svoje mesto i imati stalni ugled koji joj pripada. Uprkos svemu!

Vlasta N. Cenić

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

two × 4 =