Čitalići

Саборовање у славу читалаштва

Алексиначки „Читалићи” постали су препознатљива републичка манифестација. Зову се тако једноставно, а тако узвишено – Читалићи. Са ентузијазмом и намером да покаже да се данас у нашим школама још увек чита, покренута је пре осам година као пројекат „Читалићи 2013”, а ове године се наставила на радост деце, наставника, библиотекара и његових донатора. Најлепши догађај „Читалића” је завршна смотра, а ове године она се одржала у Мачкату 25. и 26. маја где је домаћин била Основна школа „Миливоје Боровић”.

Читалићи су овог маја окупили око 7.000 деце; њих око 6.000 радило је тестове на школском нивоу, а завршни тест је решавало њих око 140. За такмичење је селекцију прошло 500 дневника, око 40 радова из дијаспоре (од Канаде до Аустралије) и око 20 дигиталних часописа.

Такмичење у читању, разумевању прочитаног и разне друге активности чији је циљ да децу приволе књизи, сваке године добија подршку све већег броја школа. То су препознале и републичке институције, па је и ове године Министарство културе и информисања решило да подржи пројекат алексиначког удружења.

Čitalići
Маја Радоман Цветићанин као пчелица Маја и Љубивоје Ршумовић 

‒ То показује да радимо нешто добро за нашу децу, а пошто имамо и подршку Министарства просвете, и за просветни систем Србије. Прошлогодишња тема је била ‘200 година Вуковог ријечника’, а ове године тема је ‘књижевни јунак’ – објашњава ауторка „Читалића” и актуелна директорка алексиначког Центра за културу и уметност Маја Радоман Цветићанин. И она је носила костим у складу са својим именом и вредноћом, Била је Пчелица Маја.

‒ Пре седам година ни у сну мом није било да ћемо да дођемо до неког међународног статуса, да ће о ‘Читалићима’ да се прича од Канаде до Аустралије, да ће да учествује толико школа и вртића. Ми се сваке године трудимо да пројектне активности буду интересантније и да свако може да пронађе нешто за себе и чини ми се да смо покрили један недостајући део, не само просветног система, него уопште културног миљеа – каже Радоман Цветићанин. 

       

На школском терену у Мачкату било је постављено око 30 маштовитих штандова где су учитељи, наставници, ђаци и песници за децу, родитељи и други посетиоци, могли да уживају у представљању најпопуларнијих књижевних јунака што је била тема „Читалића”.

– Славимо књигу, дружимо се и захваљујемо се домаћинима, општини Чајетина и ОШ ‘Миливоје Боровић’ која нам је омогућила да се сви овде окупимо. Иначе, пројектне активности ‘Читалића’ почеле су у Дечијој недељи где смо представљали књижевне јунаке, правили маске и маскенбале, књижевне новине, играли се игре предака и јунака, проучавали њихово понашање. Током године смо израђивали читалачки дневник; читали смо пуно и о томе писали. Они који мало мање воле да читају али воле да решавају тестове, радили су то на нивоима школе, општине, а данас читалићи-кликераши раде тест у школи-домаћину. За то време читалићи-креативци изложили су своје дневнике на штандовима. Током године правили смо дигиталне часописе, дружили се са децом из српске дијаспоре, а позвали смо и наставнике да у школама раде огледне часове на поменуту тему, пратили све током школске године, и сада смо дошли да поделимо награде најбољима и да славимо. 

Међу најуспешнијим такмичарима нашли су се и ђаци из Ниша, Алексинца, Књажевца, Бора…
Маја Радоман Цветићанин каже да је сасвим у складу са амбијентом било то да домаћин манифестације која се одржава у општини Чајетина буде песник Љубивоје Ршумовић.

Љубивоје Ршумовић је на отварању манифестације рекао: „Када видим како се зове манифестација и овај симбол на позорници, отворену књигу, морам да помислим да ће свако ово дете које види и књиге и писце на једном месту целог живота волети књигу, читати, и да ће победити оно чега се данас сви плаше: оне мале справице – таблете, мобилне, игрице… Леп је дан и све је лепо, посебно ова деца обучена у литерарне јунаке. Често питају: како би могли да наговоримо децу да више читају? Управо овако! Треба организовати овакве скупове, и свака част школи у Мачкату која је ово приредила!”

Čitalići

На манифестацији су се са малим „читалићима” дружили: Милош Паовић, глумац Алексиначког аматерског позоришта (у улози Бранислава Нушића), писци: амбасадори Читалића Власта Ценић (са костимом Деда Тике) и Виолета Јовић, Бранко Стевановић, Бошко Ломовић, Гордана Тимотијевић, Милоје Радовић, завичајне песникиње Мирјана Ранковић Луковић и Љиљана Андрић и млади македонски песник Филип Димкоски из Прилепа, који је био гост штанда излагача из града Кочани (Удружења за културу ‘Стари поток’ и ЈОУ библиотеке Искра Кочани).

‒ Саборовање у славу читалаштва у Мачкату је у потпуности испунило наша очекивања, а то је да покажемо да, упркос свему, деца воле и читају књиге. Програми манифестације Читалићи их још више подстичу, не само на читање, него и на писање, о чему сведоче дивни и маштовити читалачки дневници које смо овде оцењивали и наградили. Читалићи настављају да живе и, идуће године у исто време, наша и ваша достигнућа ћемо представити у Алексинцу ‒ рекла је на крају Маја Радоман, директор Центра за културу и уметност. 

И велики Душко Радовић био би пресрећан због ове акције. Он је придавао велики значај књизи за дете. Његова порука увек је била: – Децо, дружите се с књигом!

У једном интервјуу Радовић каже: „У детињству све нам је гладно: и очи, и уши, и срце. Наша је дужност да хранимо ту глад!” Зато желимо да овај текст завршимо оптимистички, ведрином, коју нам је посејао и препоручио Душко Радовић. Ова прича о Читалићима ведро нас уверава да ће књига, ипак, доћи на своје место и имати стални углед који јој припада. Упркос свему!

Власта Н. Ценић

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

thirteen − two =