Sa 35 ari dve prosečne plate

Kao što tradicija nalaže i ove prve subote septembra, Rutevac je bio u znaku parike. Ni tokom ovogodišnjeg Sabora paprikara nije se odustalo od programa manifestacije koji je usvojen pre 17 godina, pa je komisija obišla parcele osam prijavljenih proizvođača u atarima sela Jasenja, Praskovča, Vukašinovca i Rutevca.

− Ove godine imamo šarolike bašte. Kod proizvođača koji su radili kako treba, znači stručno, gde su sve agrotehničke mere odradili na vreme, gde su imali dobar rasad, oni imaju, da ne kažem odličnu, imaju solidnu papriku. Tokom odlučivanja o najboljem zasadu za parametre smo uzimali površinu na kojoj se gaji, jer nije isto gajiti papriku na dva ara i 10, 50 ili hektar. Ocenjivali smo i sortiment, zatim zakorovljenost, zdravstveno stanje, kvalitet paprike, rodnost paprike i uniformnost, znači opšti izgled paprike na celoj površini − rekao nam je Vučina Miletić, profesor Poljoprivredne škole „Šumatovacˮ i predsednik ovogodišnjeg žirija.

Na osnovu svih parametara koje su bodovali, komisija je ocenila da se najbolji zasad paprike nalazi u Jasenju i to u vlasništvu Suzane Cvetanović.

− Potreban je veliki rad i trud, ali sa 35 ari je moguće zaraditi dve prosečne plate godišnje, sigurna sam u to. Za sada, kako stoje stvari, biljna proizvodnja je nešto čime bi trebalo mladi u budućnosti što više da se bave. Ljudi se mahom bave drugim poslovima, ne nalaze računicu u proizvodnji paprike, ali ja mislim da greše. Ovo je unosan posao, jer se trenutna cena paprike kreće od 80 do 100 dinara. Ja sam zadovoljna i mislim da je to neka realna cena − rekla nam je vlasnica najboljeg zasada paprike.

Ove, za razliku od prošlih godina, prilikom merenja na vagu su stavljani nešto lakši primerci plodova paprike. Prosek je bio oko 300 grama, tako da je apsolutni pobednik paprika koja je izmerila 314 grama. Nju je u svojoj bašti u Praskovču ubrao Nikola Đorđević.

I nagrada za najdužu papriku otišla je u Praskovče. Dvadesetpeti podeok na metru je pokazao da je najduža paprika ubrana u bašti Gorana Mijatovića.

Pored ovih takmičenja, organizatori su pripremili nagrade i za pobednika u spremanju paprikaša. Ovog puta krčkala su se šest kotlića, a po oceni žirija najukusniji paprikaš skuvala je ekipa koju su činili Bogdan Bošković i Dejan Marinković.

Prigodne nagrade pobednicima u svim kategorijama takmičenja uručene su neposredno pre početka zabavnog programa. Svi posetioci ove manifestacije mogli su da tokom programa vide spletove kulturno-umetničkih društava iz Smilovca, Vukašinovca i domaćina.

Čast da svojim koncertom zatvori ovogodišnji Sabor paprikara imao je estradni umetnik Bora Drljača, koji je prisutne zabavljao pesmom skoro sat vremena.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

twelve − 11 =