Са 35 ари две просечне плате

Као што традиција налаже и ове прве суботе септембра, Рутевац је био у знаку парике. Ни током овогодишњег Сабора паприкара није се одустало од програма манифестације који је усвојен пре 17 година, па је комисија обишла парцеле осам пријављених произвођача у атарима села Јасења, Прасковча, Вукашиновца и Рутевца.

− Ове године имамо шаролике баште. Код произвођача који су радили како треба, значи стручно, где су све агротехничке мере одрадили на време, где су имали добар расад, они имају, да не кажем одличну, имају солидну паприку. Током одлучивања о најбољем засаду за параметре смо узимали површину на којој се гаји, јер није исто гајити паприку на два ара и 10, 50 или хектар. Оцењивали смо и сортимент, затим закоровљеност, здравствено стање, квалитет паприке, родност паприке и униформност, значи општи изглед паприке на целој површини − рекао нам је Вучина Милетић, професор Пољопривредне школе „Шуматовацˮ и председник овогодишњег жирија.

На основу свих параметара које су бодовали, комисија је оценила да се најбољи засад паприке налази у Јасењу и то у власништву Сузане Цветановић.

− Потребан је велики рад и труд, али са 35 ари је могуће зарадити две просечне плате годишње, сигурна сам у то. За сада, како стоје ствари, биљна производња је нешто чиме би требало млади у будућности што више да се баве. Људи се махом баве другим пословима, не налазе рачуницу у производњи паприке, али ја мислим да греше. Ово је уносан посао, јер се тренутна цена паприке креће од 80 до 100 динара. Ја сам задовољна и мислим да је то нека реална цена − рекла нам је власница најбољег засада паприке.

Ове, за разлику од прошлих година, приликом мерења на вагу су стављани нешто лакши примерци плодова паприке. Просек је био око 300 грама, тако да је апсолутни победник паприка која је измерила 314 грама. Њу је у својој башти у Прасковчу убрао Никола Ђорђевић.

И награда за најдужу паприку отишла је у Прасковче. Двадесетпети подеок на метру је показао да је најдужа паприка убрана у башти Горана Мијатовића.

Поред ових такмичења, организатори су припремили награде и за победника у спремању паприкаша. Овог пута крчкала су се шест котлића, а по оцени жирија најукуснији паприкаш скувала је екипа коју су чинили Богдан Бошковић и Дејан Маринковић.

Пригодне награде победницима у свим категоријама такмичења уручене су непосредно пре почетка забавног програма. Сви посетиоци ове манифестације могли су да током програма виде сплетове културно-уметничких друштава из Смиловца, Вукашиновца и домаћина.

Част да својим концертом затвори овогодишњи Сабор паприкара имао је естрадни уметник Бора Дрљача, који је присутне забављао песмом скоро сат времена.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × five =