Agencija za bezbednost

Reflektujući elementi na odeći mogu da spasu život

Agencija za bezbednost saobraćaja realizuje pilot projekat pod nazivom „Noćne akcije”, a jedan od gradova gde se akcija sprovodi jeste i Aleksinac. Iz tih razloga, edukacioni tim Agencije je sinoć sa promoterima postavio štand u glavnoj ulici.

− Ideja nam je da kod građana podignemo svest o značaju vidljivosti u saobraćaju. Primarna ciljna grupa su nam biciklisti i pešaci kada je u pitanju vidljivost u noćnim uslovima, a ciljna grupa su nam i mladi. Dakle, ideja nam je da zajedno sa lokalnim Savetom za bezbednost saobraćaja opštine Aleksinac, saobraćajnom policijom, prođemo malo kroz ulice Aleksinca i da one pešake i bicikliste koji se kreću van naselja, u crnoj odeći, da im obezbedimo prsluke, baterijske lampe i druge reflektujuće materijale kako bi oni bili vidljivi drugim učesnicima − rekao je Duško Pešić, načelnik odeljenja za planiranje, prevenciju i edukaciju u Agenciji za bezbednost saobraćaja. 

Agencija za bezbednost

Prema istraživanju Agencije, mogućnost uočavanja pešaka u tamnoj odeći pri svetlima vozila iz drugog smera je negde 25-26 metara, ako je pešak u svetloj odeći ta udaljenost je i 50- 60 metara, a ako na sebi ima reflektujuće elemente ta mogućnost uočavanje je preko 100 metara. Takođe, podaci govore da je ove godine poginulo 63 biciklista za prvih jedanaest meseci, prošle godine je to bilo 38. Jedan od primarnih razloga upravo jeste njihova slaba vidljivost.

Sinoćna akcija u Aleksincu održana je u sklopu pilot-projekta pod sloganom „Da se bolje vidimo” u sklopu kampanje je „Um na drum” koju Agencija realizuje sa mladim učesnicima u saobraćaju prateći rezultate ovog istraživanja kako bi sledeće godine mogli da sprovedu jednu nacionalnu kampanju koja će obuhvatiti mnogo veći broj lokalnih samouprava i kako bi imali što bolje efekte.

Agencija za bezbednost

 

Jedan komentar

  1. Lepo ste se slikali a to je i najbitnije.. koga briga za bezbednost i prsluke. Ali pravi zuti prsluci, samo polako.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

sixteen + nineteen =