Rec Radnika - Naslovna

„Reč radnika” oživeo na PIP-u

Lokalno glasilo list „Reč radnika” koji je ugašen pre osam godina, „oživeo” je u toku aktuelnog Festivala prvoizvedenih predstava. Reč je o specijalnom izdanju ovih novina sa reprintom tekstova o pozorištu i pozorišnom životu u Aleksincu koji su objavljivani u periodu od sedamdesetih do kraja devedesetih godina.

Prvi broj „Reči radnika” izašao je u aprilu 1967. i pod ovim imenom izlazio sve do 2005. kada njegovu tradiciju nastavlja „Aleksinačka reč” koja je ugašena početkom 2010. godine.
O ovoj publikaciji koja je kod mnogih izazvala nostalgiju i setu govorili su direktorka Centra za kulturu i umetnost Maja Radoman Cvetićanin, nekadašnja saradnica lista Marina Biorac i dugogodišnji novinar ove novinske kuće Zoran Živković.

Maja i Marina

Marina Biorac je podsetila na nekadašnje novinare koji su ostavili neizbrisiv trag u aleksinačkom novinarstvu i na period kada je ona sarađivala u ovom listu istakavši nemerljiv značaj tekstova koji će biti dobra građa za neka buduća istraživanja o pozorišnom životu u našem gradu.

Zoran Živković je prisutne podsetio na seriju brojeva s početka sedamdesetih godina koji su svojim grafičkim izgledom mogli da se mere i sa mnogo tiražnijim novinama u ono vreme i naveo da je značaj „Reči radnika” utoliko veći što je iz njega proistekla RTV „Alt”.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

4 + 2 =