Rec Radnika - Naslovna

„Реч радника” оживео на ПИП-у

Локално гласило лист „Реч радника” који је угашен пре осам година, „оживео” је у току актуелног Фестивала првоизведених представа. Реч је о специјалном издању ових новина са репринтом текстова о позоришту и позоришном животу у Алексинцу који су објављивани у периоду од седамдесетих до краја деведесетих година.

Први број „Речи радника” изашао је у априлу 1967. и под овим именом излазио све до 2005. када његову традицију наставља „Алексиначка реч” која је угашена почетком 2010. године.
О овој публикацији која је код многих изазвала носталгију и сету говорили су директорка Центра за културу и уметност Маја Радоман Цветићанин, некадашња сарадница листа Марина Биорац и дугогодишњи новинар ове новинске куће Зоран Живковић.

Maja i Marina

Марина Биорац је подсетила на некадашње новинаре који су оставили неизбрисив траг у алексиначком новинарству и на период када је она сарађивала у овом листу истакавши немерљив значај текстова који ће бити добра грађа за нека будућа истраживања о позоришном животу у нашем граду.

Зоран Живковић је присутне подсетио на серију бројева с почетка седамдесетих година који су својим графичким изгледом могли да се мере и са много тиражнијим новинама у оно време и навео да је значај „Речи радника” утолико већи што је из њега проистекла РТВ „Алт”.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 − 2 =