RAŽANJSKI VINOGRADARI PROSLAVILI SVETOG TRIFUNA

Sečenjem slavskog kolača u crkvi svetog Ilije u Ražnju, juče je obeležen Sveti Trifun, zaštitnik vinogradara i mehandžija. Nakon službe u crkvi, ceremonija je nastavljena rezanjem loze u vinogradu Stefana Gagića u ataru sela Mađera.

−Vinogradarstvom se, pre svega, bavim iz ljubavi. Rentabilnosti ima u ovom poslu, moja porodica ima oko tridesetak ari pod vinogradom i to je sve vinska sorta, a kada završim fakultet planovi su mi da se zasadi prošire− rekao nam je ovogodišnji kolačar Stefan Gagić.

Da na mlađima sve ostaje dokaz je i kolačar za narednu godinu. Deo ovogodišnjeg kolača uzela je dvadesetčetvorogodišnja Nevena Gagić, pa se tako proslava zaštitnika vinogradara dogodine neće seliti iz Mađera.

− Moja porodica je htela da učestvuje u obeležavanju Svetog Trifuna. Kako sestra živi u Nemačkoj, meni je pripala čast da budem domaćin proslave u vinogradu naredne godine−kaže za naš portal Nevena Gagić.

Ovogodišnju proslavu zaštitnika vinogradara pratila je povremena kiša, a ako je suditi prema narodnom verovanju, to znači da bi ova godina trebalo da bude rodna i berićetna.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

two + ten =