Psi ponovo „izujedali” opštinski budžet

Nakon današnje sednice opštinske vlade oštećenim građanima zbog ujeda pasa lutalica iz opštinske kase biće isplaćeno novih 287 hiljada dinara. Članovi Opštinskog veća opštine Aleksinac su dali saglasnost za zaključivanje vansudskog poravnanja u devet slučajeva, kako bi postupci bili završeni mirnim putem.

Među građanima koji su podneli odštetne zahteve najviše ih je iz Aleksinca, njih šestoro, dok je među oštećenima i po jedna osoba iz Bobovišta, Prćilovice i Niša. U vansudskom postupku njima će pojedinačno biti isplaćeno od 23 do 43 hiljada dinara.

Ovaj pas je miran i dobroćudan.

Godinama se aleksinačka lokalna samouprava, kao i mnoge druge u Srbiji, odlučuju za mirno rešavanje spora uz nadoknadu štete usled ujeda napuštenih životinja, najčešće pasa, kako bi u neizvesnim postupcima izbegli sudske i izvršiteljske troškove. Suma novca koje se izdvajaju iz državne kase nisu zanemarljive i mnogi gradovi i opštine razmišljaju kako da doskoče bahatim psima i pojedinim građanima koji na razne načine pokušavaju da dođu do novca zbog ujeda navodnih „lutalica”. I organizacijama i preduzećima koje se bave zbrinavanjem pasa lutalica dobro dođe da ih više puta sklanjaju sa ulic , jer se sve to plaća.

I dok Zakon o dobrobiti životinja prepoznaje i onu drugu stranu, neodgovorne vlasnike , za sada ceh plaća samo državni budžet. Verovatno po principu „što je državno nije i naše”. Ovog puta opštinski budžet i nije tako loše prošao, jer je bilo nešto manji broj zahteva nego obično. Da li zbog zimske nezainteresovanost pasa ili pak prazničnim zauzetošću građana da isteruju pravdu, ostaje pitanje bez tačnog odgovora.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

1 × 2 =