Пси поново „изуједали” општински буџет

Након данашње седнице општинске владе оштећеним грађанима због уједа паса луталица из општинске касе биће исплаћено нових 287 хиљада динара. Чланови Општинског већа општине Алексинац су дали сагласност за закључивање вансудског поравнања у девет случајева, како би поступци били завршени мирним путем.

Међу грађанима који су поднели одштетне захтеве највише их је из Алексинца, њих шесторо, док је међу оштећенима и по једна особа из Бобовишта, Прћиловице и Ниша. У вансудском поступку њима ће појединачно бити исплаћено од 23 до 43 хиљада динара.

Овај пас је миран и доброћудан.

Годинама се алексиначка локална самоуправа, као и многе друге у Србији, одлучују за мирно решавање спора уз надокнаду штете услед уједа напуштених животиња, најчешће паса, како би у неизвесним поступцима избегли судске и извршитељске трошкове. Сума новца које се издвајају из државне касе нису занемарљиве и многи градови и општине размишљају како да доскоче бахатим псима и појединим грађанима који на разне начине покушавају да дођу до новца због уједа наводних „луталица”. И организацијама и предузећима које се баве збринавањем паса луталица добро дође да их више пута склањају са улиц , јер се све то плаћа.

И док Закон о добробити животиња препознаје и ону другу страну, неодговорне власнике , за сада цех плаћа само државни буџет. Вероватно по принципу „што је државно није и наше”. Овог пута општински буџет и није тако лоше прошао, јер је било нешто мањи број захтева него обично. Да ли због зимске незаинтересованост паса или пак празничним заузетошћу грађана да истерују правду, остаје питање без тачног одговора.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seven − three =