Како трансформисати змаја?

Четврту такмичарску представу на Зимском позоришном фестивалу у Алексинцу синоћ су одиграли глумци „Првог приградског позоришта ‒ Пулс театар” из Лазаревца. Они су на фестивал дошли са представом „Дамојед” коју је по тексту Наташе Илић режирао Александар Трмчић. Реч је о још једном бајковитом приказу борбе добра и зла и трансформације змаја који раскида са лошим навикама и генерацијским наношењем зла определивши се за другачији и срећнији живот.

Текст је написан у стиху и прилагођен је најмлађима. Редитељ Александар Трмчић који игра у представи аутор је и веома занимљиве сценографије коју чини анимација пројектована са видео бима. Иако се све врти око змаја, отете даме и витеза који је ослобађа, динамику представи даје дуалитет између дворске луде и кувара, иначе добрих пријатеља, који се помажу али се у неким приликама и разликују.

Глумац вечери Угљеша Спасојевић који је тумачио кувара сматра да су он и Маја Софронијевић успели да деци покажу шта је то пријатељство.

‒ Пријатељство између кувара и луде је то спајање разлика. То двоје су осуђени једно на друго, и они показују да пријатељство није само држање за руке, давање поклона већ да је пријатељство и кад те неко нервира, кад од неког желиш да побегнеш, кад некоме нешто опростиш али неком и нешто учиниш нажао. Ми смо то у овом комаду показали на један комичан начин и верујем да је жељена порука стигла до деце – рекао је Угљеша Спасојевић.

Разговору након ове представе присуствовале су и аутор текста Наташа Илић и члан селекторске комисије глумица Јелена Стајковац.

Вечерас је на реду пета фестивалска представа „Велики одмор” у извођењу Малог позоришта „Душко Радовић” из Београда. Текст је написала Даница Николић Николић а редитељ је Оља Ђорђевић.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

six + 3 =