Pšenica se seje, uprkos vremenu

Iako je optimalni rok za početak setve ozimih useva prva dekada oktobra, tek pre par dana su se stekli kakvi takvi uslovi za setvu pšenice. Kako setva kasni više od mesec i po dana, saveti stručnjaka su da se sada ne seje ječam, već samo sorte pšenice sa kraćom vegetacijom.

– Trenutno su se malo uslovi za setvu popravili, bilo je izvesne količine padavina, ne baš toliko dovoljno da bi se izvodili radovi u smislu osnovne obrade zemljišta za kukuruz, duboke jesenje zimske obrade, ali sasvim solidna vlaga da može da se krene sa radovima za setvu pšenice – rekao je savetodavac u Poljoprivredno stručnoj i savetodavnoj službi Niš dr Saša Stanković.

Na našim terenima gotovo da pšenica ništa nije posejana, jedva 10% pre ovih kiša, a mnogi proizvođači, čim su počele kiše, krenuli su da rade osnovnu obradu zemljišta, pre svega pripremu i setvu. Ima dosta žetvenih ostataka, posebno od kukuruza, što u velikoj meri otežava osnovnu obradu zemljišta. Mnogo lakše se ore na monokulturi koja se međutim u proizvodnji pšenice ne preporučuje, ali takva je situacija da je lakše posejati na monokulturi nego na parcelama gde je bila prekultura kukuruz.

– Dovoljno je nekih 15-ak centimetara osnovne obrade za pšenicu, dva do tri unakrsna tanjiranja ili dva friziranja traktorskom frezom da bi se obezbedio setveni sloj i tako smanjili i troškovi i smanjili broj operacija i ubrzala se setva – preporučuje dr Stanković i dodaje da treba što pre da se obavi setva, jer se ne zna kakav će biti januar mesec.

Ranije je bilo iskustava i sa kasnijom decembrskom setvom, ali sigurno da se sa odmicanjem, ne očekuju nešto visoki prinosi naredne godine. Svakim danom zakašnjenja od kraja oktobra treba povećati norme setve za 0,5%, a zbog loše pripreme 10-15%, što znači nekih 20-25% više semena nego što su predviđene norme.

Takođe, preporuka je da u uslovima kasne setve ide sa sortama kraće vegetacije. Ima sorti kraće vegetacije, to su rane i srednje rane sorte poput renesanse, simonide, zvezdane, ingenije i nataše koje nema dovoljno na tržištu. Dakle, treba ići sa ranim sortama i povećati normu setve.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

20 − four =