Пшеница се сеје, упркос времену

Иако је оптимални рок за почетак сетве озимих усева прва декада октобра, тек пре пар дана су се стекли какви такви услови за сетву пшенице. Како сетва касни више од месец и по дана, савети стручњака су да се сада не сеје јечам, већ само сорте пшенице са краћом вегетацијом.

– Тренутно су се мало услови за сетву поправили, било је извесне количине падавина, не баш толико довољно да би се изводили радови у смислу основне обраде земљишта за кукуруз, дубоке јесење зимске обраде, али сасвим солидна влага да може да се крене са радовима за сетву пшенице – рекао је саветодавац у Пољопривредно стручној и саветодавној служби Ниш др Саша Станковић.

На нашим теренима готово да пшеница ништа није посејана, једва 10% пре ових киша, а многи произвођачи, чим су почеле кише, кренули су да раде основну обраду земљишта, пре свега припрему и сетву. Има доста жетвених остатака, посебно од кукуруза, што у великој мери отежава основну обраду земљишта. Много лакше се оре на монокултури која се међутим у производњи пшенице не препоручује, али таква је ситуација да је лакше посејати на монокултури него на парцелама где је била прекултура кукуруз.

– Довољно је неких 15-ак центиметара основне обраде за пшеницу, два до три унакрсна тањирања или два фризирања тракторском фрезом да би се обезбедио сетвени слој и тако смањили и трошкови и смањили број операција и убрзала се сетва – препоручује др Станковић и додаје да треба што пре да се обави сетва, јер се не зна какав ће бити јануар месец.

Раније је било искустава и са каснијом децембрском сетвом, али сигурно да се са одмицањем, не очекују нешто високи приноси наредне године. Сваким даном закашњења од краја октобра треба повећати норме сетве за 0,5%, а због лоше припреме 10-15%, што значи неких 20-25% више семена него што су предвиђене норме.

Такође, препорука је да у условима касне сетве иде са сортама краће вегетације. Има сорти краће вегетације, то су ране и средње ране сорте попут ренесансе, симониде, звездане, ингеније и наташе које нема довољно на тржишту. Дакле, треба ићи са раним сортама и повећати норму сетве.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one + eighteen =